Свлачище затвори пътя Пловдив - Смолян в района на Наречен

Животът

10-03-2015, 13:27

Снимка:

dcnews.bg

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Активизирало се е и свлачище по пътя към манастира "Св. Кирик и Юлита"

Свлачище затвори пътя Пловдив-Смолян в района на Нареченски Бани преди минути. Едри късове скална маса са затрупали пътното платно и преминаването на превозни средства е невъзможно. От АПИ съобщават, че пътуващите по направлението трябва да използват пътя Кричим - Девин.

Остава бедственото положение в Община Лъки, където усилията на аварийните екипи са съсредоточени в разчистването на пътя до село Манастир, откъснато от снежните навявания и преспи вече 4 ти ден. Възстановено е електрозахранването в Лъки, но в манастирския комплекс Кръстова гора все още няма ток, съобщи игуменът на манастира архимандрит Висарион. 

Пътят до Манастир се разчиства с роторна машина, осигурена от 24 авиобаза в Крумово. Около 50 служители на общината и доброволци отстраняват падналите дървета. 

Надяваме се днес да успеем да стигнем до селото, където има около 50 души, каза пловдивският областен управител Розалин Петков. Информацията, с която разполагаме е, че са осигурени с храна, няма нуждаещи се от спешна помощ, подчерта Петков. По думите му след Манастир техниката ще бъде пренасочена към село Добралък.

Продължава опасно да пропада активното свлачище по пътя към асеновградския квартал Горни Воден. Срутената зона от 8 декара вече надхвърля 10,заради което Асеновград ще поиска допълнително финансиране от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, съобши кметът Емил Караиванов. 

Активизирало се е и свлачище по пътя към манастира "Св. Кирик и Юлита". Критична остава обстановката в Нареченски бани,по думите на Караиванов селището от четири дни е без електозахранване. Все още без ток са и селата Тополово, Леново и Бачково. Все още са в снежен капан селата от високопланинската част на община Асеновград. Специализирана техника продължава да работи, за да отвори пътя от село Орешец към Мостово, Бор и Три могили.

Розалин Петков допълни, че продължава разчистването на пътя Асеновград – Кърджали, в частта му след село Новаково. Той каза още, че нивата на язовирите и реките се наблюдават във всички общини, най-вече в Съединение, където река Потока събира водите на язовирите от Пазарджишко. Засега ситуацията не е критична, заяви областният управител.

Кметът на Съединение Георги Руменов допълни, че заради високите подпочвени води са засегнали няколко къщи в ниската част на града. В момента те се отводняват.