Датски политици призовават трагедията в „Шарли Ебдо” да влезе в задължителната учебна програма

Настояват учителите да могат да показват карикатурите на своите ученици

На учителите трябва да им бъде позволено да показват на учениците карикатурите на пророка Мохамед, причинили трагедията в Европа, казват датски политици за „Дейли мейл”.

През януари 12 души бяха убити от джихадисти в редакцията на френското сатирично списание „Шарли Ебдо”, след като са показали датските карикатури, а по-късно създали и свои собствени.

Говорителката на Консервативната партия в Дания пише в „Юландс Постен”: „Причинената от карикатурите криза, убийствата в „Шарли Ебдо” и последната терористична атака в Копенхаген са толкова важна част от историята, че трябва да имат постоянно място в училищната програма”.

Въпреки това, тя подчертава, че учителите трябва да бъдат свободни сами да решат дали да показват самите рисунки, стига те да повдигат темата за последствията от тях.

„Ние не регулираме детайлите на това, което се преподава на учениците. Това е традиция, която има за цел да запази датските учебни заведения свободни от политическа намеса”, добавя тя.

Проучване от тази седмица показва, че консерваторите биха разполагали с 5,3% от избирателния вот. Това означава, че ако изборите се бяха състояли сега, те щяха да бъдат втората най-малка партия в парламента.

По-голямата антиимигрантска партия в Дания има по-остро мнение по темата и настоява показването на самите рисунки да бъде задължително.

Директорът на учителския съюз в Дания Андерс Бондо Кристенсен е по-скромен в думите си. Според него, всеки учител трябва сам да реши дали и как да говори за противоречивите карикатури. Той добави, че би било подходящо да се поканят родителите на мюсюлмански деца, които да обяснят защо рисунките представляват провокация за тях.