Местни социолози: 52 % от пловдивчани са скептични за санирането

Мисия Пловдив

10-03-2015, 14:04

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

В Пловдив няма предизборна треска, Тотев и Каназирева на балотаж, ако изборите бяха утре

Сред пловдивчани все още не се усеща предизборна треска. Хората са по-ангажирани с текущи и злободневни проблеми като предстоящото саниране, целесъобразното изразходване на парите в бюджета на Пловдив и други конкретни теми. Това са част от изводите на представително социологическо проучване на  местната социологическа агенция "Неохрон", извършено през февруари тази година сред 670 непълнолетни жители на община Пловдив.  

Предизборните вълнения ще започнат истински едва през юли-септември, цитира днес пред медиите резултатите от изследването Николай Близнаков. Поради това категорични прогнози за крайните резултати биха били спекулативни и без стабилна основа в базата данни от изследванията, сочи още изследването.

Според сегашните нагласи избирателната активност за местните избори ще бъде  между 48-58%.

Кметът Иван Тотев от ГЕРБ, лидерът на „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева и бившият кмет Славчо Атанасов от ВМРО са тримата най-одобрявани политици в Пловдив. Ако кметските избори бяха днес и тримата бяха сред кандидатите, най-вероятния изход би бил балотаж, сочат още резултатите от изследването. Доверието към политиците е било измерено чрез три възможни отговора - „доверявам се“, „донякъде се доверявам“ и „не се доверявам“. Първите два отговора са по-скоро одобрителни, докато третият е определено неодобрителен.
Иван Тотев има лек положителен резултат – 50 : 44 (одобрение срещу неодобрение)
Дани Каназирева има определено положителен резултат- 42 : 25
Лек превес в положителните оценки има и Славчо Атанасов – 46 : 41
Сред пловдивчани позитивната оценка за развитието на града през последните години е почти равна на негативната: за 43% той се развива добре, докато 42% смятат, че той изостава, като 35% намират вината в общинското ръководство, а 7% търсят причината в правителството, кризата и други „външни причини“.

Една от „горещите“ теми, която страстно се дискутира в общественото пространство в момента, е темата за т.нар.“саниране“ на сгради.

 52 процента от на пловдивчани не вярват, че процесът ще протече прозрачно и честно срещу 30 процента от хората, които са положително настроени към процеса на саниране. Сред пловдивчани преобладава скептицизмът относно вероятността предстоящото саниране на сгради да бъде извършено по честен и  прозрачен начин. От друга страна  в същата степен преобладава и становището, че санирането навярно ще има значим социален ефект. Но има много сериозна вероятност с напредване процесът на саниране на сгради, да се засилва усещането на все по-големи групи от населението за НАРУШЕНА СПРАВЕДЛИВОСТ и скандални далавери при извършването му.