Продължава битката със зимата в Южна България (обзор, снимки)

Животът

10-03-2015, 19:18

Снимка:

МО

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Обстановката бавно се нормализира, основен проблем остава липсата на ток

Обстановката в бедстващия регион на Смолян постепенно започва да се нормализира. Основният проблем обаче остава липсата на ток и достъпа до много от населените места в района. Областният управител Недялко Славов съобщи, че голямо свлачище е затворило главния път Пловдив - Смолян в района на Нареченски бани и призова пътуващите да се пренасочват към алтернативният маршрут през Кричим - Девин и ако не е наложително да не се пътува.

Без ток в Смолянска област са общините Рудозем, Мадан, Неделино и Баните, както и много села в община Смолян. Все още няма ток в отделни части от кварталите на града. Правят се опити да се стигне до подстанциите в Мадан, Рудозем и Баните, за да се даде възможност на групите на електроразпределителното дружество да отстранят авариите към малките населени места. Прогнозите не са обнадеждаващи и се предполага, че ще има селища, в които все още няколко дни няма да има електрозахранване. 

Тежко е положението в община Мадан, която няма достъп до 16 села и четвърти ден е без ток. Рудниците са потопени във вода, съобщава Румен Каров:

Остава тежко положението в общините Баните и Неделино. В Неделинското село Средец от петък вечерта 25 гурбетчии са блокирани в селото заради снега, каза кметът Съби Хаджиев.

Собственикът на една от големите фирми-производителки на хляб в Смолянско Костадин Чиновски каза, че след възстановяването на електрозахранването снощи, те са произвели близо девет хиляди броя хляб.

Поне 15 дни ще са необходими за да се възстанови подаването на ток за част от селата в община Рудозем. Кметът на града Румен Пехливанов очаква днес да бъде възстановено електроподаването в общинския център. Все още три селища в района остават откъснати от света, каза  Румен Пехливанов.

Свлачище в района на Нареченски бани, асеновградско, затвори за известно време пътя Пловдив – Смолян. В Асеновград Основен проблем остава липсата на ток. Ако захранването не се възстанови, утре вечер може да останем без телевизия, радио и мобилна връзка. 

Около 9 сутринта паднала скална маса затрупа и в двете посоки пътя Асеновград-Смолян метри преди разклона за село Косово. Следобед беше разчистено едното платнои движението беше възстановено, проблеми обаче се появиха на още 2 места – пръст и камъни се струтиха малко преди поредицата тунели в посока Смолян, а голяма скала падна буквално в центъра на отсечката между Бачково и Юговското ханче. 

Движението през деня беше спокойно, вероятно защото шофьорите се бяха съобразили със съвета на пътната агенция, да ползват Девинския път. Самото село Косово пети ден е без връзка със света, разказа кметът на Нареченски бани Димитър Бакалски. В Косово живеят 12 души, повечето от които възрастни, не се знае и дали няма туристи в къщите за гости, тъй като заради липсата на ток, не работеха и мобилните телефони. След дълго прекъсване от вечерта на 6-и март, електричеството в курортното селище беше възстановено около 4 следобед. Липсата на ток посочиха като основен проблем и хората от Бачково.

Остава бедственото положение в Община Лъки, където усилията на аварийните екипи са съсредоточени в разчистването на пътя до село Манастир, откъснато от снежните навявания и преспи вече 4 ти ден. В Лъки, където снощи частично беше възстановено е електрозахранването, днес отново няма ток. Така е и в манастирския комплекс "Кръстова гора", съобщи игуменът архимандрит Висарион. 
Мощността, с която излъчват всички радиа и телевизии, базирни на станция „Копривките”, в това число и Радио Пловдив, е намалена наполовина. Мярката се налага заради продължаващата липса на електрозахранване и невъзможността да бъде доставено гориво за зареждане на генераторите, които захранват аварийно Копривките вече три дни. Според специалистите, ако до 36 часа не бъде възстановено електроподаването, не само предавателите на медиите, но и мобилните телефони, чийто клетки също са на станцията, ще спрат излъчването си.

Шест от подстанциите на Електроенергийния системен оператор все още не работят. От тях се захранват районите на Рудозем, Мадан и части от Велинград, Неделино, Ардино и Баните. Това съобщи изпълнителният директор на енергодружеството Иван Йотов:

Затрудненията са ни от това, че е много недостъпна местността, променяща се постоянно. Мокрият сняг събаря дървета и веднага, след като сме минали и направили обход, и отстранили една авария, възможностите да се появи друга са много вероятни. Смятаме, че до края на деня доста ще напреднем, най-малкото ще подадем напрежение, надявам се, на Ардино и на Велинград. Правим всичко възможно и другите подстанции да бъдат захранени.

Общо около 500 населени места са без ток в Югоизточна България. Освен посочените от Електроенергийния системен оператор райони на Велинград, Ракитово, Смолян, Мадан, Рудозем, Баните, Ардино, без захранване заради аварирали съоръжения на EVN са и части от общините Родопи, Бяла Черква, Кирково, Хасковските минерални бани, Джебелско и Крумовград.