И Бургас ще е домакин на NASA Space Apps Challenge

Мисия Бургас

11-03-2015, 08:41

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

НАСА ще измерва влажността на Земята от космоса

Очакванията към българските участници са много високи

Международното състезание ще се проведе на 11 и 12 април в повече от 130 града в света. То е насочено към разработване на технологични решения с отворен код за подобряването на живота на Земята и Космоса. У нас домакини на конкурса са София и Бургас.
Регистрацията за участие в „Space Apps Challenge“ ще бъде активна до 11 април т.г. за всички разработчици на софтуер, дизайнери, представители на научните среди, предприемачи и ентусиасти в България. Няма ограничения за участие. 
В състезанието ще може да се участва и виртуално от всяка точка в България. Чрез използването на свободно достъпни данни, доставени чрез мисиите на НАСА и с помощта на съвременните технологии, участниците ще разработват решения на едно или повече от зададените предизвикателства, които ще бъдат обявени на 11 март. Те ще бъдат в една от следните категории - „Космическо пространство“, „Земя“, „Хора“ или „Роботи“.
Участниците ще могат да започнат своите разработки, индивидуално или в екип, веднага след обявяване на предизвикателствата на 11 март и ще  разполагат с 48 часа на 11-12 април, за да изготвят и финализират проектите си, които може да са на ниво концепция, прототип или готово решение за пазарна реализация. 
На финала местно жури ще определи най-добрите проекти, които ще се състезават на глобалните финали. В рамките на състезанието екипите ще получат награди и сертификати за своя принос към обществото и за развитието на технологиите. 
България се включва в Space Apps Challenge за първи път през 2013г., когато постиженията на нашите екипи са впечатляващи. Регистрирани са 142 участника, а проектите са 24. На световните финали през същата година, българското решение ChicksBook е класирано сред глобалните шест финалисти от 770 разработени проекта, а проектът GhOST е сред най-добрите шест финалиста в категорията Best Mission Concept. 
През 2014г. на глобалните финали българският проект Leaf Zone е класиран от НАСА сред най-добрите пет проекта в света в категорията Best Use of Data. Очакванията от българските екипи през 2015г. са още по-високи.