Летният сезон пред крах заради отлив на руснаци

Най-доброто от печата

11-03-2015, 06:18

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Хотелиери и туроператори търсят помощ от държавата

Предстоящият летен сезон ще се превърне в истинска катастрофа, ако държавата спешно не подпомогне бранша, пише "Труд". Причината е очакваният поне 50% спад на летуващите у нас и в цяла Европа руснаци и жестоката конкуренция за останалите туристи, обявиха единодушно хотелиери и туроператори.

Днес те се срещнаха във Варна с вицепремиера Ивайло Калфин и зам.-министри от Министерствата на туризма, строителството, вътрешните и външните работи. "Запълването на тази огромна ниша тепърва ще предизвика ценова война, която ние ще загубим, защото се борим със собствени сили и нямаме никакви буфери", каза Венцислав Танчев, представител на немския туроператор ALLTOURS. Той и колегите му от "Томас Кук" и "Дер туристик" съобщиха, че досега е отчетен 4,5-5% ръст на ранните записвания на немския пазар. Те са 60% от целия контингент, а за останалите 40% предстои люта битка, както и за всеки руски турист.

"В нея Турция влиза с 6000 долара субсидия за всеки самолет с туристи, в Гърция чадърите и шезлонгите са безплатни, а у нас сянката е по-скъпа от нощувката", даде пример Гешо Любенов, шеф на "Турал", която води у нас руснаци, украинци и беларуси. Според него родните хотелиери свили цените с близо 40% и до Нова година България е предлагала най-евтини морски почивки в чужбина за руснаците. В момента обаче конкурентите ни давали по-ниски оферти.

Северните курорти нямат заявки от Русия и Украйна. "Записванията ще са в последния момент - 13-14 дни преди самата почивка. Затова трябва да издаваме визи за ден-два", апелираха от бранша. МВнР ще командирова 58 служители в Москва, Санкт Петербург, Киев и Одеса. В руската столица ще може да се издават по 6000 визи дневно, увери Раковски Лашев от Външно. Шенгенски визи ще се издават за беларусите, 70% от които идват с автобуси през Полша и Словакия, увери той.

Скъпата сянка обаче ще си остане. Строителният зам. министър Иван Аспарухов не прие едията на браншовици да се премахнат концесиите за плажовете. "Албена" плаща 2,5 млн. лв., а за Златни пясъци, където чадърът и шезлонгът струват по 8 лв. всеки, таксата е 1,5 млн. лв. "Ситуацията е извънредна. От 1980 г. съм в бранша, такава криза не е имало. Не е редно да сърбаме попарата на политиците", коментира Евелина Грозева, шеф на борда на "Албена" АД.

Атанас Карагеоргиев, хотелиер от Св. Константин, пък обвини външния министър Даниел Митов, че с изказванията си срещу Русия вредял на бизнеса. "Държавните ни мъже трябва да направят подарък на Путин, не да насъскват руснаците срещу нас. Като не са подготвени, сменете ги", апелира той и обра овациите на колегите си.

Калфин: Искате социализъм, няма как да стане

"Драстичният спад на рублата оскъпи двойно почивките на руснаците. Искате субсидия за полетите, искате за концесиите, и то какво стана - социализмът дойде. Няма как да стане! Трудности има във всеки бранш. Давате за пример Гърция, а знаете ли, че там има 2,7 млрд. евро дефицит", коментира в края на тричасовата среща с туристическия бранш във Варна вицепремиерът Ивайло Калфин.

Той не се ангажира с подкрепа на идеята за издаване на ваучери за почивка на държавните служители. Това предложение направиха преди няколко дни хотелиери, според които мярката ще привлече част от 950 млн. лв., харчени сега от нашенци за ваканции в Гърция и Турция. Срещу тази идея обаче миналата седмица масово изригнаха социалните мрежи, където ваучерите за почивка в родни курорти бяха наречени "комунизъм".

Вицепремиерът Калфин обаче подкрепи искането на туристическия бранш за въвеждане на облекчени процедури за почасово наемане на кадри в туризма. Работна група ще подготви новите нормативи до средата на тази година, обеща той.

 4% ръст на френските туристи по нашето Черноморие след изложбата на тракийското златно съкровище в Лувъра прогнозира зам.- министърът на туризма Надя Маринова. За да запазим позициите си на румънския пазар, откъдето идват 1 млн. гости, в северната ни съседка ще се организират форуми за здравен туризъм. Ръст от 35% ще има и на туристи от Полша, съобщи представителят на ТУИ-България Пламен Кацаров.