Млади виртуози превземат Музикалното училище

Над 130 кандидати пристигат в София за международен конкурс

XI издание на международния конкурс "Млади виртуози" ще се проведе от 12 до 19 март за категориите "Цигулка, виола и виолончело" и от 30 март до 5 април за "Ударни инструменти" в залите на Националното музикално училище "Л. Пипков". Официалното откриване е утре от 18 ч. в залата на НМУ на ул. "Оборище" 17, пише в. Дума.

Това издание съвпада с официалното приемане на конкурса в една от големите европейски организации за промоция на музикална култура - Европейския съюз на младежките музикални конкурси - EMCY. Тазгодишното издание се провежда в три основни категории - цигулка, виола/виолончело и ударни инструменти, разпределени в четири възрастови групи, в които са се регистрирали за участие над 130 кандидати от повече от 20 страни.

Журито се състои от световноизвестни изпълнители и педагози, разпределени в трите категории. Наградният фонд е от 59 250 лева, като освен трите неделими награди във всяка категория и възрастова група са предвидени и специална награда за изключителни постижения на ЕС на младежките музикални конкурси - EMCY, включваща концертни турнета в страни от ЕС; специална награда на Софийската филхармония за най-ярко представил се участник измежду носителите на първа награда - концерт със Симфоничния оркестър на Софийската филхармония; специална награда на "Кантус фирмус" за най-ярко представили се български участници - концерт с Младежкия оркестър на Класик FM; специална награда на името на проф. д-р Добри Палиев в категория "Ударни инструменти" за най-добро изпълнение на негово произведение, учредена от наследниците му. Проявата се провежда под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова, с помощта на Министерството на културата.