Софийският административен съд поиска по-голяма сграда

През 2014 г. се е запазила тенденцията да расте броят на делата

Административният съд в столицата се нуждае от по-голяма сграда, тъй като тази, в която работи институцията в момента, вече е отесняла. Това отчете председателят Радостин Радков на общото събрание на съдиите, пише в. „Монитор”.

Съдът страда от остър недостиг на площ и работни помещения, поради което през 2014 г. са направени вътрешни реконструкции и са били усвоени части от фоайетата, разместени са отдели и адвокатската стая, за да се обособят кабинети за новопостъпилите съдии, обясни Радков. Сериозните поражения на сградата от бурята през юни м.г. са отстранени след продължителен ремонт. „Проблемът за неприемливите условия за труд в АССГ многократно е поставян пред ръководството на Министерство на правосъдието”, напомни председателят Радков. „С постъпилите през 2014 година 12 615 дела Административен съд София – град остава най-натовареният сред административните съдилища в страната. В него се концентрират тежки и многобройни първоинстанционни дела”, отчете още Радков. В доклада за изминалата година се посочва, че на всеки от 51 магистрати в АССГ  са се падали средно месечно по 48,5 разнообразни по материя дела. За поредна година бе отбелязан дисбалансът между натовареността на съдиите от АССГ и колегите им в другите 27 административни съдилища.

През 2014 г. се е запазила тенденцията да расте броят на делата в АССГ, свързани с прилагането на Закона за достъп до обществена информация, Закона за убежището и бежанците, Закона за движение по пътищата и Закона за защита от дискриминация, се посочва още в доклада.

Общото отчетно събрание на съдиите от АССГ уважиха с присъствието си председателят на ВАС Георги Колев и заместниците му Боян Магдалинчев и Румяна Монова. „Тенденцията за все по-голяма натовареност на магистратите в АССГ няма да се промени”, заяви Колев. По думите му за това ще допринесат и последните изменения на Закона за енергетиката. Магдалинчев също призна, че съдиите от АССГ изнемогват и изрази мнение, че ако се приспаднат отпуските, почивните дни и празниците, фактическата натовареност на магистратите ще се окаже много по-голяма.