Само три заведения ще работят около "Ариана"

За стопанисването на самото езеро общината ще обяви отделен конкурс

През лятото около прочутото столичното езеро „Ариана" в Борисовата градина ще работят само 7 търговски обекта - три заведения и четири колички за сладолед, пуканки, хотдог и палачинки. Столичната община е решила да сложи ред в безразборната търговия около водната площ и ще обяви в началото на април търг с явно наддаване за отдаване под наем на седемте обекта. Очаква се решението за конкурса да бъде гласувано от градския парламент на сесията на 26 март. Общинските съветници в комисията по екология одобриха вчера условията за надпреварата, пише в. „Преса”.

„Най-скъпо ще е заведението, което се намира в близост до метростанция „Орлов мост" (сега бирария „Перфект"). За него първоначалната наемна цена е 7681 лева на месец. Кандидатите за обекта в близост до паркинга на Националния стадион (сега ресторант-пицария „Ариана") ще започнат търга от 5060 лв.”, съобщи Цветан Стоевски, шеф на дирекция „Обществени поръчки и концесии". Срокът на договора е 5 години, Бъдещите наематели ще решат сами дали заведенията да са само кафенета, или да продават в тях и салати и скара. Ресторант „Едно време", който се намира в езерото от страната, на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви", не влиза в сметката, тъй като е частна собственост.

Началният наем за обекта до прочутата детска площадка „Слончето" е 1938 лв. Кандидатите да продават на търговските колички около езерото ще започнат състезанието от 61 лв. на месец за обект.

За стопанисването на самото езеро общината ще обяви отделен конкурс. Първоначалната наемна цена за площта от 8200 кв. м ще бъде 8480 лв. на месец.

Според оценките реалният наем е 12 722 лв., но общината е решила да го намали заради поддръжката на езерото, която новият стопанин ще трябва да извършва и която възлиза на около 4000 лв.