Църквата в кв. "Дружба" най-накрая ще бъде узаконенa

Мисия София

11-03-2015, 11:54

Снимка:

Българска Православна Църква

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Храмът ще премине в частна общинска собственост

Църквата "Преподобни Наум Охридски" в столичния квартал "Дружба" най-накрая ще бъде узаконенa. Това се очаква да стане утре, когато ще се проведе заседание на Столичния общински съвет.

„На днешното заседание на Комисията по архитектура и градоустройство бе прието църквата да премине в частна общинска собственост”, заяви пред Topnovini.bg общинският съветник Николай Белалов.

Става дума за храм, чието строителство е започнало докато все още имаше разкол в църквата през 90-те години на XX век. Църквата е изградена до езерото в кв. "Дружба". Заради църковните борби правото на започналия строеж на църквата тогава е дадено на кмета на района.

За да се даде право църковното настоятелство да ръководи храма, както е редно, кметът на района е предложил да се даде безплатно правото на строеж на настоятелството. Имало е и предложение да се даде теренът около църквата, но от комисията днес са заключили, че това не е наложително.

Интересен факт е, че в кв. "Дружба" освен църквата, която е малка по размери има и параклис, който се намира в съседство на около 150 м., който пък е по-голям от традиционните параклиси. И църквата, и параклисът обаче се обслужват от един и същи свещеник.