Подменят счупените контейнери с 12 хил. лева

Чупенето и цапането от клошари пречи на сметосъбирането

За първите два месеца на годината са изразходвани 12 хил. лв. за подмяната на повредени съдове за разделно събиране. Това отчита една от организациите за оползотворяване на събраните отпадъци на територията на Столичната община. Причината за почупените контейнери се дължи най-вече на недобросъвестни граждани, посочва още организацията.

„Посегателството върху контейнерите е главната пречка пред системата за събиране не само в Столичната община, но и в цялата страна. Системата търпи сериозни загуби и това се дължи на три причини”, обясни пред БНР Георги Славчев - прокурист в една от организациите за оползотворяване на разделните отпадъци в столицата.

Според него основната вина за лошото състояние на контейнерите в столицата имат клошарите. „Ровейки за рециклируеми отпадъци, които да предадат в пунктовете, често нарушават и целостта на контейнера. Второ те така демотивират гражданите, като замърсяват около кофите за боклук и съответно създават една лоша визия на цялата система. И на трето и не последно място тези голяма част от контейнерите биват счупени или запалени, което води до сериозни разходи за организации като нашата”, поясни Славчев.

Според него са нужни промени в държавното законодателство, което в момента не урежда по най-правилния начин системата.