Военните отново облитат с Кугър бедстващите райони в Родопите

Животът

11-03-2015, 12:51

Снимка:

МО

Автор:

Петя Радославова

Всичко от Автора

Носят храна и лекарства за поразените от снега села

Военен хеликоптер Кугър от авиобаза Крумово излетя в 12.25 за да огледа отново бедстващите райони в Родопите след обилните снеговалежи. Екипажът ще огледа състоянието на електрическите стълбове на Енергийния системен оператор в Смолянско и Кърджалийско. Информацията ще бъде предадена на областните бедствени щабове.

Обстановката в бедстващата Смолянска област постепенно започва да се нормализира. Вече е възстановено електрозахранването в градовете Мадан, Рудозем и Неделино. Все още без ток остава община Баните. Усилено се работи по отстраняване на авариите по електропреносната мрежа – каза директорът на пожарната в Смолян Красимир Шоторов. 

В момента се правят опити да се достигнат и до най-трудно достъпните места до село Мугла и селата в общините Неделино и Баните. Доставят се храна и лекарства до населените места в общините Баните, Златоград и Неделино. За с. Мугла също са натоварени храна и лекарства. Основно сме отстранявали единични паднали дървета по пътя, за да можем да осигурим проходимостта на пътното платно. До много селища все още няма достъп. Съвместни екипи работят, но множеството паднали дървета затрудняват дейностите, тъй като трябва да се отстранят и после да мине техниката", каза Шоторов 

Кметът на неделинското село Средец съобщи, че 1200 души в района са без хляб пети ден. 

"Няма какво да ядат хората вече. Затруднени сме. В момента съм на върха, търся начин да се свържа с общинското ръководство, да пратят поне хляб, за да раздадем по някой хляб на хората, за да могат да оцелеят”, разказа кметът.