90% от пътищата в Кърджалийско са разчистени

Животът

11-03-2015, 17:12

Снимка:

PlovdivUtre. архив

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Снегопочистващите фирми, екипите на Пожарната, Полицията, Горското и Спешната помощ работят денонощно

90 процента от републиканската пътна мрежа в Кърджалийско вече е разчистена, обяви областният управител и председател на Кризисния щаб Илия Илиев, цитиран от "24 часа".

8 роторни снегорина чистят в региона. След като приключат с отсечките от главните пътища, те ще бъдат пренасочени към общинските пътища, тъй като местните фирми нямат необходимата техника. Целта е максимално бързо да се осигури достъп до всяко населено място. Основният проблем, наред с високите преспи, са падналите под тежестта на снега дървета. Извличането им забавя изключително много работата на екипите.

В момента пътят Черноочене - Асеновград през Паничково е допустим за движение на МПС до 3,5 т.

Пътят Кърджали – Ардино е отворен с ограничение за товарни и лекотоварни коли без ремаркета и полуремаркета. Разчистено е направлението към Бял извор и едното платно до разклона за Жълтуша и Падина. Отворено е движението за Смолян, работи се в посока Неделино. В Кирковско вече са отворени пътищата за Горно Къпиново и Кукуряк, продължава разчистването на отсечките към Тихомир и Стрижба.

В Джебелско машините пробиват пътя към Църквица, има достъп до Припек, Устрен и Мишевско. В Крумовградско чистят в посока Черничево, отворена е по една лента от пътя Крумовград - Аврен и Аврен – Егрек, в Момчилградско 90 процента от общинската пътна мрежа е отворена.

Снегопочистващите фирми, екипите на Пожарната, Полицията, Горското и Спешната помощ работят денонощно. Кризисният щаб е във връзка с общинските кметове и Център 112. 15 единици специализирана техника – верижни и товарни машини от различни краища на страната са на бойна нога в областта. От началото на бедственото положение „Пожарна безопасност“ се е отзовала на повече от 300 сигнала за произшествия.

Всички екипи на ЕСО /енергийния системен оператор/ са изпратени в района на Ардино, привлечени са и допълнителни аварийни групи на EVN, които отстраняват повредите по вътрешната мрежа.

Заради очакваното снеготопене, е въведено денонощно наблюдение на язовирите от каскада „Арда“. И яз. „Кърджали“ и яз. „Студен кладенец“ са на 80 см от преливния ръб. Работят три турбини на ВЕЦ „Кърджали“ и пет на ВЕЦ „Студен кладенец“. Последният е с една отворена клапа.