Пета градска болница пред фалит

Мисия София

11-03-2015, 17:29

Снимка:

google.com/maps

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Лечебното заведение поиска от Общината 5 млн. лева

Има съдебно решение, с което Пета градска болница може да фалира. Една от фирмите, към които болницата има висящи задължения е осъдила здравното заведение.Така болницата трябва да плаща около 200 хил. лв. месечно. Това заяви пред Topnovinite.bg директорът на болницата хирургът д-р Борил Петров.

По тази причина д-р Петров отново поиска Общината за отпускане на финансова помощ от 5 млн. лв.

Дончо Барбалов - зам. кмет по финансите, обаче заяви, че разбира исканията на директора на Пета градска болница, но в общината няма финансов източник, от който да се вземат необходимите пари и да се покрият дълговете на болницата.

На практика заведението е изправено пред сериозна опасност от фалит, защото има сериозни просрочия. Болницата обаче е търговско дружество и това не позволява на общинските съветници да гласуват директна помощ, защото в такъв случай ще се възприеме като държавна субсидия, което е незаконно.

Един от разглежданите варианти и да се вземе кредит и Общинска банка да стане гарант, че болницата може да изплати изтеглените средства. Има и друг вариант - Общината да помогне с техника на болницата, за да повиши оборота й.

В рамките на комисията по Бюджет и финанси бе решено да се препрати искането на д-р Петров към зам.-кмета по здравеопазване, който в тридневен срок да излезе със становище за решение на сложния казус.

"Ако няма преструктуриране на тези многопрофилни болници, при всички тях има опасност да се появят финансови проблеми подобни на тези в Пета градска", смята общинският съветник Христо Ангеличин.

Според него е необходимо да се вземе кардинално решение към тези болнични заведения и дори да се продаде някое от тях, защото в момента има сериозен интерес към това.

Към момента активите на болницата са около 7-8 млн. лв., а балансът за 2014 г. е положителен, обясни  хирургът д-р Петров.