Министър Ненчев в авиобаза Крумово: Проявихте голям професионализъм!

Животът

11-03-2015, 18:21

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Петя Радославова

Всичко от Автора

Армията изигра ключова роля при овладяване на бедствената ситуация в страната

Проявихте много голям професионализъм и аз ще настоявам пред министър-председателя и президента хората, участвали в спасителните мисии да бъдат поощрени и наградени по подобаващ начин, тъй като са рискували живота си за да спасят други хора. Това заяви при посещението си в авиобаза Крумово министърът на отбраната Николай Ненчев. Днес следобед той посети 24-та авиационна база заедно с народния представител Корман Исмаилов, член на парламентарната Комисия по отбрана.

Министърът поздрави лично екипажите на вертолетите, които в последните дни извършиха полети в тежки метеорологични условия и оказаха помощ на бедстващото население в Родопите.

„Благодаря Ви, момчета. Това, което направихте в последните дни, има ключово значение в бедствената ситуация, в която се намира страната. Искам да Ви предам поздравите от премиера и да Ви уверя, че имам волята да извърша необходимите реформи, за да повишим авторитета и да подобрим състоянието на Българската армия“, заяви още министър Николай Ненчев.
Пилотите от 24-а Авиобаза в Крумово спасиха човешки животи и спестиха двуседмичен труд на екипите за отстраняване на аварии по далекопреносната мрежа в бедстващите райони. Това съобщи пред журналисти бригаден генерал Петьо Мирчев, командир на базата. От понеделник досега те са се отзовали на всички заявки, които са постъпили от кметове на населени места и областни управители в засегнатите от обилните снеговалежи райони. Били са извършени общо четири полета с вертолети Кугър. Два от полетите са били с цел обследване на далекопреносната мрежа. Благодарение на тези полети аварийните екипи са открили къде са проблемните места и са се насочили натам. Без тази помощ, в тежката зимна обстановка, обследването е щяло да трае дни.

Останалите два полета са били за медицинска евакуация на родилка от село Горно прахово. Жената е било евакуирана в Пловдив. Бил е доставен и инсулин на диабетично болни. С другия вертолет е била евакуирана и още една тежко болна жена от село Черничево, община Крумовград. След това вертолетът е доставил храна и инсулин в община Ардино. Полетите са били осъществени в изключително тежки метеорологични условия – нисък долен край на облаците, намалена видимост, снежна покривка до 1.5 м и невъзможност да се каца. Днес вертолети Кугър отново са обследвали електропреносната мрежа в района на Кърджали.