Учат фермерите по селата как да гледат билки

Животът

12-03-2015, 07:00

Снимка:

agronavt.com

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Откриват приемни в областта за хората, които искат да намерят поминък в лечебните растения

В периода от 12 до 27 март, в шест населени места, в област Пловдив ще работят приемни, в които фермери, билкозаготвители и всеки, който желае да намери поминък в лечебните растения  ще може да зададе въпросите си и да получи лична консултация. 

Първият от поредицата семинари ще се проведе днес и утре от 09:30 до 16:00 часа в село Труд. Едни от най-добрите експерти в сферата на култивираното отглеждане на лечебни растения и правилното събиране и преработка на билки ще направят представяния на основната информация. Желаещите могат да направят предварителни заявки за срещи, консултации и информация, както в рамките на работното време на приемните, така и извън него.

Информация за работата на приемните е на разположение във всички общински администрации и общински служби „Земеделие” в област Пловдив, в офиса на ТОО – Пловдив към НССЗ, както и сайта на проекта www.susherbsbg.eu .

Приемните са част от изпълнението на Проект „Популяризиране на устойчиво ползване на билките в България”, съфинансиран по програма Лайф + на Европейската комисия и изпълняван от Фондация „Информация и природозащита”, в партньорство с  Българско национално радио. Основната му цел е разпространение на знания за опазване на богатите ресурси от лечебни растения и устойчивото им ползване в полза на поминъка на местните хора и икономиката на страната ни.

България е един от най-богатите в Европа и Света страни по ценни за фармацията, козметиката и хранително-вкусовата промишленост лечебни растения. С десетки пъти по-малка територия от тази на Индия и Китай, притежава изключителни ресурси и пропорционално на площта си, ги превъзхожда по количества годишен износ на билки. Това се дължи на изключително благоприятните климатични и почвени условия и богатия фонд от местни видове.

Почти 80% от годишната ни реколта от билки, обаче се изнася в сурово състояние или просто изсушена, което носи много малка печалба за събирачите и билкозаготвителите. Наред с вековните ни традиции в ползването на лечебни растения, каквото е производството на розово масло, например могат да се развиват и съвременни производства. Добавянето на стойност може да става по различни начини – производство и пакетиране на чай и подправки, извличане на екстракти и влагането им в разнообразни крайни продукти и др. Добри примери на такива производства вече има не само в област Пловдив и една от целите на приемните е да ги популяризира и помогне да се умножават