Еврото се срива до 85 цента

Портфейл

12-03-2015, 06:03

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Пропадането на еврото ще се отрази косвено и на българския потребител

Еврото ще поевтинее до 85 щатски цента до 2017 г., прогнозираха вчера анализатори от „Дойче банк“. Според тях до края на годината съотношението между двете валути ще се изравни, а през 2016 г. курсът ще е 90 цента за евро. В потвърждение на мрачните очаквания вчера еврото падна до 12-годишно дъно спрямо долара, а БНБ обяви курс от 1,84896 лв. за зелените пари. Драстичното понижение на единната валута започна, след като Европейската централна банка стартира програмата си за изкупуване на държавни дългове.
Пропадането на еврото ще се отрази косвено и на българския потребител, пише в. "Труд" като цитира представители на големи търговски вериги. Цените на битовата техника ще се повишават. Поскъпването обаче ще е плавно, защото търговците се съобразяват с възможностите на хората.
Най-засегнати ще бъдат стоките от ниския ценови клас, които се произвеждат в Турция и Китай, обясни собственикът на „Технополис“ Божидар Колев. Става въпрос за евтини климатици, лаптопи и телевизори. Причината е, че стойността на компонентите за производството им се изчислява главно в долари.
От веригата „Зора“ също очакват поскъпване на телевизорите, произведени в страни извън ЕС. „От началото на годината вече има повишение с 6-7 до 8%“, коментира Георги Милушев, управляващ съдружник във веригата. Според него ръстът в бъдеще е неизбежен, особено ако цените на еврото и долара се изравнят, но техниката ще поскъпва с по-бавни темпове от щатските пари.