София обучава артмениджъри, взима и петима пловдивчани

Мисия София

12-03-2015, 10:18

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Горя заведение в центъра на София

Двама загинаха при тежка катастрофа край София

Академия за мениджмънт в културата започва за втори път

Академия за мениджмънт в културата ще стартира за втори път през април тази година. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова на пресконференция вчера, заедно с представители на културните институти на европейските страни у нас, пише Стандарт.

"Културните и творческите индустрии са на четвърто място по добавена стойност в София. Усилията, които положихме в състезанието за Европейска столица на културата, не са напразни, защото създадохме успешни модели за устойчиво развитие", коментира Фандъкова.

Тя подчерта, че в резултат на миналогодишното обучение в академията, ансамбъл "Пирин" е увеличил приходите си от 20 000 на 180 000 лева. Като израз на подкрепата на София за българския носител на титлата Европейска столица на културата - Пловдив, петима пловдивчани също ще могат да изучат основите на артмениджмънта. 35 ще са новите участници в академията. Част от тях ще са служители в общинските културни институции.

Има и квота за независими оператори от неправителствени организации.

Преподавателите са експерти в областта на артмениджмънта от различни европейски институти. Софийският университет също е партньор в начинанието. Завършилите курса ще имат документ за следдипломна квалификация.