Следят опасните реки и язовири в Софийска област

Мисия София

12-03-2015, 12:25

Снимка:

Varnautre.bg/ Ивайло Борисов

Автор:

Цветомила Петрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Поставиха под наблюдение язовирите и реките в Пазарджишко

Екоминистърът: Нивата на реките са високи

Почистват речните корита, а язовирите се източват контролирано, успокои столичният кмет

С оглед на предстоящото снеготопене след обилните валежи от днес вече работят щабове в районите, където има преминаващи реки или общински язовири. Районните кметове и служителите от Дирекцията по сигурност са длъжни да правят 24- часови дежурства. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, предаде репортер на Sofiautre.bg.

"Екипите трябва да оглеждат реките и най-вече критичните участъци. Да се предприемат мерки за почистване там, където е необходимо на дървета, храсти.Важно е да се осигури проводимост на реките", разясни кметът.

Общинските язовири "Марчаево", "Суходол" и "Мрамор" се наблюдават денонощно и се източват контролирано, там, където е необходимо. Язовир "Иваняве" в Банкя, който е частен, също ще източва контролирано.

"Имаме координация с държавата по отношение на язовир "Искър" и "Панчарево". Знаете, че язовир "Искър" се стопанисва от "Язовири и каскади", а "Панчарево" от "Напоителни системи". Получаваме информация за тях, за да може районните кметове в районите, през които преминава река Искър - това са Панчарево, Нови Искър и Кремиковци да са информирани и да знаят кога ще се изпуска в по-големи количества, за да може да не допуснем заливане на близките населени места", поясни кметът.

Пътните настилки при обилното топене са мокри и особено хлъзгави в сутрешните часове, когато температурата все още е ниска. Трябва да се шофира със съобразена с лошите условия скорост и повишено внимание.