Вежди Рашидов обеща ремонт на театъра от септември

Според него парите ще се осигурят целево от държавата

Пловдивският театър ще отвори врати през следващата година. Това каза пред журналисти при посещението си в Пловдив министърът на културата Вежди Рашидов. По думите му техническият проект е напълно готов, а ремонтните дейности ще стартират по всяка вероятност през септември.

Сумата, която е необходима за реконструкцията на изгорялата сцена и сградата е около 4 милиона лева. „Парите ще се отделят като приоритет от бюджета на Министерството на културата, ще се искат средства и от централния бюджет”, каза още министър Рашидов.

Според него парите ще се осигурят от държавата, тъй като няма друг източник на средства. Министърът на културата припомни, че за ремонтирането на Пловдивския театър не може да се кандидатства по европейски програми. „Имам думата на премиера Бойко Борисов и на финансовия министър Владислав Горанов, че отново ще имаме хубав театър в Пловдив, както сме обещали. 4 милиона от бюджета на бедното министерство ще бъдат осигурени трудно, но Пловдив е приоритет и ще започнем, тъй като имаме обещанието, че ще бъдем подпомогнати от централния бюджет. Не може източник на духовна памет да се остави в подобно състояние”, добави Вежди Рашидов.