Вече има проекти за порадъците на първите 10 панелки

Днес подписаха с още един блок - №40 в "Зорница"

Община Бургас разработи проекти за облагородяването на пространството около първите 10 блока, одобрени по Националната програма за безплатно саниране. Жилищните сгради са от всички комплекси на Бургас - блокове 27 и 40 в "Зорница", в "Меден рудник" - блокове 101 и 416, "Изгрев" - блокове 7, 20, 32 и 57, к-с "Славейков" - блок 70 и "Възраждане" - блок 3.
"Облагородяването на пространството край тези панелни блокове е поощрение за активността на собствениците на апартаменти там. Идеята е след като бъдат укрепени и санирани, междублоковите им пространства също да бъдат благоустроени. Така ще се създаде и една различна градска среда - такава, каквато всички ние искаме да виждаме", каза кметът на Бургас Димитър Николов.  
Облагородяването на междублоковото пространство включва поставянето на пейки, ново осветление, озеленяване и обособяване на места за паркиране.
Междувременно днес в Общината беше подписан договор с поредния блок, извървял процедурата по кандидатстване. Той е с номер 40, един вход и 18 етажа, и се намира в к-с "Зорница". Документите подписаха зам.-кметът Красимир Стойчев и общинският съветник Юлиян Станков, който живее в същата сграда. С активността си жителите на бл. 40 също си спечелиха облагородяване на околното пространство.
В Бургас повече от 400 сгради имат шанс да се възползват от Програмата за безплатно саниране и да оставят в миналото сивотата и неприятния си вид. За това е необходимо бургазлии да бъдат по-активни, тъй като средствата по Програмата за саниране са фиксирани и за тях се конкурират всички градове от страната.
Всички, които желаят да кандидатстват за безплатно саниране, може да получат консултация както в Общината, така и във всяка териториална дирекция. Подробни инструкции за кандидатстването са публикувани и на сайта на Община Бургас.