Лявата ръка трябва да знае какво прави дясната в сигурността

Ген. Атанасов поиска единен разузнавателен орган в страната

Необходимо е да бъде регламентиран и институционализиран по законов ред Съветът по сигурността към Министерски съвет, за да има единен орган за обща координация на целия сектор – лявата ръка да знае какво прави дясната. Това коментира пред журналисти в парламента депутатът от Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов, предаде репортер на Bulgariautre.bg.

"Както имаме единен контраразузнавателен орган, така трябва да има единен разузнавателен орган в страната. Така е в Германия", посочи депутатът.
По думите му 25 години няколко специални служби работят без законова регламентация. Става въпрос за НСО, НРС и Служба "Военна информация" към Министерство на отбраната. "Отделно от това се внася и т.нар. общ законопроект за координация на службите. Този сектор има нужда от тази регламентация, така че подкрепяме внасянето на тези законопроекти", заяви ген. Атанасов.

Той припомни, че от РБ още в самото начало на парламента са внесли законопроект за създаване на държавна агенция за разузнаване. Депутатът заяви, че при приемане на законопроектите за специалните служби, внесени от ГЕРБ, между първо и второ четене ще бъдат проведени консултации и преговори за начина, по който трябва да се управлява разузнаването по принцип.

"Не съществува противоречие. Провели сме разговори с колегите от ГЕРБ и другите парламентарни групи. Знаем за внасянето на пакета и се надяваме, че след първо четене ще намерим най-оптималното решение за начина, по който да се управлява целият сектор за сигурност и неговата координация, и начина, по който да се управлява разузнавателната служба на държавата", добави Атанасов.

"Това, че няма нашите подписи под този пакет, наистина е случайно. Много отдавна сме водили разговори с колегите от ГЕРБ за внасянето на този пакет. Той беше внесен още в 41-то Народно събрание от ГЕРБ. Това в някакъв смисъл си е техен труд и те имат право да внесат тези законопроекти", уточни народният представител.
Според него няма пречка между първо и второ четене законопроектите да бъдат обединени и да се създаде общо ръководство на разузнаването, като се запази автономията на службите.
"Има два изхода за която и да е от службите. Всичките три служби, които нямат законова регламентация, към този момент са уредени с по един текст в Закона за отбраната и въоръжените сили. Или се запазва статутът на военнослужещи, или се девоенизира. Двете неща не могат да съществуват съвместно. Добре би било да се въведе общ стандарт за всички служби – тяхната организация и работа да се подчинява на Закона за администрацията", предложи ген. Атанас Атанасов.

Според него, секторът за сигурност трябва да бъде управляван от Министерски съвет и това е конституционна разпоредба. "Няма противоречие с това, че шефовете на службите се назначават с указ на президента, защото предложенията се правят от Министерски съвет", добави той.

По думите му обаче ако НСО бъде девоенизирано и се подчини на общите принципи, трудно може да се представи как хора от личните охрани в НСО да бъдат на 60 години.

"В правилника за организацията и дейността на НСО е посочено кои лица се охраняват от НСО. Това са президентът, премиерът, председателят на Народното събрание, конституционните съдии, главният прокурор и т.н. Не виждам на какво основание трябва да бъде охраняван Ахмед Доган, защото той няма длъжностно качество в държавата", поясни ген. Атанас Атанасов.

"Право на охрана трябва да имат само лица, които има длъжностни качества. В другия случай кой и по какъв критерий ще решава кой да бъде охраняван", попита той и уточни, че няма информация дали Доган е охраняван от НСО.