МК отпуска 360 хиляди за укрепване на Староселската гробница

Мисия Пловдив

12-03-2015, 15:05

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

Тракийският комплекс е затворен от няколко месеца заради свлачище

Започва укрепването на тракийската гробница в Старосел. Това съобщи в Пловдив министърът на културата Вежди Рашидов. Веднъж отделихме средства за гробницата, за да спрем свлачищните процеси, но явно недобре са изразходвани парите, щом пръстта продължава да оказва натиск над купола, каза министърът. Но за да не се случват драми по-нататък, сме отделили 360 000 лева и стартираме укрепване, отводняване, направа на дренажи, уточни той. Дейностите започват веднага, щом метеорологичните условия го позволят. Според Рашидов има вероятност парите, които бяха отпуснати за укрепване на гробницата от кабинета на Орешарски, да не са били изразходвани правилно.

Тракийският комплекс е затворен от няколко месеца заради свлачище, което застрашава целостта му и е опасно за туристите.

Предстоят промени в Закона за меценатството, но бих се радвал да видя първо хората, които имат нагласата да финансират култура, каза още в Пловдив Вежди Рашидов. Дано този закон да не е мъртъв, от това се притеснявам, посочи министърът. Промените ще подкрепят работата на творците, каза в Пловдив председателят на парламентарната Комисия по култура и медии Полина Карастоянова. Очакват се законови промени, свързани с фондове "Кино", "Театър", "Книга", за да има възможности за финансиране, съобщи още министър Рашидов. Очакваните промени в Закона за меценатството и Закона за авторското право са свързани с текстове, които трябва да транспонирани от европейското законодателство, но и с въпроси, които трябва да бъдат преразгледани от гледна точка на интересите на авторите в България, заяви Полина Карастоянова. По думите й Законът за културното наследство "определено съдържа недостатъци" и по него също активно ще се работи.
Вежди Рашидов и Полина Карастоянова участваха в Пловдив в обществена дискусия на тема "Българската изложба в Лувъра – нови възможности за реклама на страната и за културно-исторически туризъм".