Езиковите гимназии станаха призьори в конкурса за есе за българските евреи

Мисия Пловдив

12-03-2015, 15:35

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Трима ученици от пловдивските езикови училища получиха първи награди в конкурса за есе на тема "Спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война".

Джордж Дриймър  и Айлин Фейзулова от ЕГ "Иван Вазов" и Нина Желязкова от ЕГ "Пловдив" са призьорите, заели първите позиции в конкурса.

По традиция и тази година победителите заминават на посещение в Израел, където ще имат интересни срещи с оцелели от Холокоста, с наследници на български евреи, срещи с представители на Израелския Кнесет.

"Ставаме по-силни, когато сме заедно. И това е урокът, който аз смятам да предам на децата си". Тези думи на възпитаничката на ЕГ "Пловдив" Нина Желязкова накараха съученици и гости да прекъснат есето й с възгласи на одобрение и аплодисменти.

Своя поглед от Държавата Израел след посещението си там представи единият от победителите в миналогодишното издание на националния ученически конкурс Божидар Александров.

Той разказа не само за интересните, но и много емоционални моменти като гостуването му в дома на български евреин, спасен и живял в дома на баба му в Пловдив в годините на Втората световна война. "Посрещна ме с българско сирене и българско кисело мляко", не скри Божидар.