Записват без изпит в ТУ победителите в национално състезание

Мисия Пловдив

12-03-2015, 16:50

Снимка:

PlovdivUtre. архив

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Конкуренцията е между 24 състезатели от цялата страна

Филиалът на Техническия университет в Пловдив ще стане за четвърти пореден път домакин на регионалното състезание “Мога и зная как”, организиран от професионалната гимназия по Електротехника и електроника с директор Стоянка Анастасова .

В него участват ученици от сродни професионални гимназии от Смолян, Петрич, Мадан, Гоце Делчев, Кюстендил, Пловдив, Банско, Панагюрище. Участват 12 отбора с по 2 състезатели - общо 24 ученици.

На практика състзанието се вмества в кандидт-студентската кампания на университета, защото учениците, които покажат добри умения и знания ще бъдат поканени и записани в Техническия университет - филиал Пловдив без приемен изпит. На състезанията идват ученици, за които електрониката и електротехниката са интересни, вече имат придобити знания и технически сръчности и впоследствие стават отлични студенти и инженери, коментира проф. Михаил Петров - директор на филиала на Техническия университет в Пловдив.

Доцент Иван Костов - ръководител на катедра “Системи за управление” в Техническия университет - филиал Пловдив е и ръководител на журито, което ще оценява двадесет и четирите състезатели. Той обясни правилата: “В състезанието “Мога и зная как” всеки ученик се състезва за себе си, като за 50 минути трябва да сглоби електрически модул - например металотърсач, да опише технологично действияпта си и след това за още 20 минути да реши тест с 30 въпроса. После оценяващите проверяват как и доколко работи сглобеният уред, както и отговорите на теста. Резултатите на състезателите се оценяват по система от максимум 100 точки. Индивидуалните постижения се преизчисляват и по шестобалната система

Състезателите са раздлени в младша/9-ти и 10-ти клас/ и старша /11-ти и 12-ти клас/ възрастови групи, поясни още доцент Костов, а практическите и теоретическите здачи са съобразени с наученото в префосионалните гимназии за всяка възраст.

Регионалното състезание “Мога и зная как” ще се проведе в залите на Техническия унивеерситет - филиал Пловдив. Стартът е в петък, 13 февруари от 12 часа. Спонсор на състезанието е фирма “Пасат Електроникс ”. Тя предоставя на състезателите електрическите и електронни елементи, схемите за техния монтаж и уредите за монтиране, както и награди за участниците и победителите.