Магистрала ще свързва София и Ниш през 2016-а

Президентът Росен Плевнелиев се срещна днес със сръбския си колега

Общи енергийни, транспортни и инфраструктурни проекти обсъдиха в Белград българският президент Росен Плевнелиев и сръбският му колега Томислав Николич. И двете държави работят активно за изграждането на магистралата София-Ниш. Според Росен Плевнелиев трасето може да бъде завършено до 2016 година, предаде Нова телевизия.

Първоначалните инвестиции на България в Сърбия се оказват проблемни, стана ясно още от срещата. "20 приватизационни сделки са били развалени", коментира Томислав Николич. Той повдигна и темата за българския банкер Цветан Василев и отхвърли коментарите, че двамата са приятели.

И Николич и Плевнелиев защитиха позицията, че един президент може да посещава завод, или фабрика, както се е случило с посещението на сръбския президент във фабриката за стъкло в Парачин, която е собственост на Цветан Василев.

„Бях в стъкларската фабрика на Василев, когато отвори нова поточна линия”, призна и днес сръбският президент и добави: „Според сръбските закони Цветан Василев няма нарушения, според българските - вероятно, но отговорност се носи там, където си направил нарушението. Четох в пресата, че съм бил негов приятел, но аз съм го виждал 2-3 пъти. Никакво престъпление не е извършил тук. Сърбия се грижи никой да не извършва престъпления на нейна територия”.