Няма да настаняват бежанци в Сливен

Има воля да се запази Военната болница в града, съобщи министър Ненчев

От 15 март ще има съвместна тактическа подготовка на Учебен полигон "Ново село", в която ще вземат участие сили е средства от сухопътните войски на САЩ, съобщи "Дарик радио". Министърът на отбраната Николай Ненчев съобщи в Сливен точната бройка на участниците в учението: до 350 военнослужещи с необходимата екипировка, щатно въоръжение и бойни припаси; до 50 единици бойна техника, която включва 4 танка М-1, до 30 машини на пехотата М-2 и М-3, до 16 бронетранспортьори, до 30 единици поддържаща и осигуряваща техника; до 13 военни и въздухоплавателни средства с техните екипажи. "Ще има и други учения, за които ще съобщя своевременно, за да няма гадаене колко са танковете, 100 ли са, 200 ли са" – допълни той.

"БТР-и няма. Това беше едно недоразумение, става въпрос за машини, купени от Чехия, които преминават през страната, купени от друга фирма, нямат нищо общо с министерството на отбраната и ако не същия ден, то на следващия напуснаха България" – уточни още министърът относно информация в някои медии, че техника на НАТО навлиза в България.

Във връзка с бедстващите региони в страната, военният министър е категоричен: "Армията е на мястото си, силна е при тези тежки условия. Да благодаря на областните управители и кметовете на засегнатите райони. Спасили сме десетки човешки животи."

Министър Ненчев е категоричен, че при него не е постъпвало искане за използване на сгради на министерството в Сливен за настаняване на бежанци.

"Към мен не е постъпило подобно искане, не съм давал съгласие и разпореждане за използването на наши поделения с отпаднала необходимост за тази цел. В този смисъл няма основания за безпокойство" – заяви министърът.

Той посети Военната болница в Сливен, където от няколко седмици има притеснения за възможно преструктуриране на лечебното заведение в търговско дружество. "На този етап няма основания за безпокойство, свързани с Военната болница в Сливен. При мен има воля да запазя болницата. Не само това – ще търсим в близките дни решения да подобрим нейната материална база, да бъдат направени инвестиции. Има нужда от болницата, необходима е за хората, за обществото в Сливен и аз ще направя всичко необходимо, ще разговарям и с колегите си да запазим това лечебно заведение" – категоричен е Ненчев.

Министър Ненчев съобщи още, че в понеделник, 16 март му предстои среща с новия министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, на която да бъде обсъдено участието на военното министерство в охраната на южната ни граница във връзка с бежанската вълна.