Състоянието на язовири, реки и водоеми в Пловдивско засега не буди тревога

Мисия Пловдив

12-03-2015, 18:41

Снимка:

aviofotovideo.com

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Обстановката в цялата област е спокойна, според Басейнова дирекция

В момента състоянието на реки, язовири и водоеми е безопасно,  обстановката  в целия Пловдивски регион и съседните му е спокойна и не бди тревога, съобщи пред РП  началникът на Басейнова дирекция – Пловдив Вълчо Караджов. 

Двете пълноводни реки, които се наблюдават, са Марица и Тунджа.  В района на Пловдив и околността Марица е на „жълтия” праг на предупреждение,  което не е опасно и тенденцията е от петък да спада.  При Харманли и Свиленград нивата са  доста по-високи, с код за „оранжев”  праг, но и на двете  места  в следващите  дни ще започне  плавно понижение на нивото, увери  началникът на Басейнова дирекция.  

Ако обаче настъпи рязко затопляне,  последвано от бързо снеготопене, естествено е речните  нива  да се повишат и много вероятно ще прелеят  край населените места в ниските части на поречията. Затова  дирекцията  предварително е сигнализирала кметовете на тези селища  с предписания за конкретни превантивни мерки – главно почистване на затлачените корита и канали, които ще поемат първата вълна, добави Вълчо Караджов, като подчерта, че  всичко останало зависи от действията на местните власти.  

Към момента болшинството язовири също поддържат  свободни обеми и при нормално снеготопене ще могат да поемат водосбора.  Има обаче и проблемни водоеми,  предупреди  шефът на Басейнова дирекция :

Язовирите „Тополово”-1 и „Тополово”-2  са общинска собственост,  но са в предаварийно състояние заради недобра поддръжка  на съоръженията им. За това също са дадени предписания на  местните власти, обобщи Вълчо Караджов.