218 населени места остават без ток, до 130 – няма път

Животът

12-03-2015, 19:18

Снимка:

МО

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Някои села в Смолянско ще са на тъмно и студено поне още седмица

В Кърджалийско пожарникари и спасители са реагирали на повече от 300 повиквания. Има готовност в района да бъдат изпратени още спасителни екипи от страната, заяви шефът на националната пожарна главен комисар Никола Николов.

Най-тежка и в момента остава обстановката в община Ардино, която все още е без ток. В цялата област без електрозахранване и днес останаха 218 населени места, до 130 няма път. Заради очакваното снеготопене и прогнозите за нови валежи Центърът за аерокосмически наблюдения обяви предупредителен код за опасност от наводнения в района на Ардино, съобщи БНТ.

В Смолянска област все още без ток са над 60 населени места. Най-критична остава ситуацията в община Баните, където всички селища са без електрозахранване. До много малки населени места все още няма и достъп.

Основният проблем с електрозахранването остава. Според последния оглед прогнозите не са обнадеждаващи и е възможно някои от откъснатите села още седмица да останат на тъмно. Приоритетно усиилята са насочени към община Баните, районът където електропреносната мрежа е най-засегната. 
Заради бедственото положение продължава ваканцията до края на седмицата за учениците в Смолян, Чепеларе, Баните, Неделино, Рудозем и Борино. 
Хиляди хора в Родопите попаднаха в снежия капан. Десетки възрастни и самотни се бориха сами за оцеляването си

Пътят Девин – Кричим пък е затворен заради свлачище. Навсякъде работят аварийни екипи. Мобилизирани са хора и техника от страната. За пореден ден в пробиването на пътища до високопланинските села се включиха и военните, които отвориха пътя за селата Кремена и Киселчово.