Изследване показва на каква възраст сме най-нещастни

Животът

13-03-2015, 07:00

Снимка:

сп. обекти

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Колкото по-възрастен е човек, толкова по-щастлив става

Според неотдавнашно изследване публикувано от Националната академия на науките в САЩ, се оказва, че колкото по-възрастен е човек, толкова по-щастлив става. Тази теория разбива на пух и прах убеждението, че хората на средна възраст са най-застрашената прослойка от човешкото население.

Хората имат подобни схващания поради редицата задължения, които имат, бъдейки в тази възраст, свързани със семейството  и работата си, както и от нерадостните мисли, че всичко хубаво си е отишло с младостта.

Учените обосновават твърдението си след изключително по мащабите си проучване, проведено сред повече от 352 хиляди британци и американци от двете страни на Атлантика. Повечето от участниците са били на мнение, че най-щастливите години от човешкия живот са тези след пенсионирането.

За да бъдат успокоени и не дотам скандализирани българските пенсионери, четящи тези редове, редно е да споменем, че участниците в допитването са посочили, че щастието на стари години идва само и единствено, ако е подкрепено със стабилно здраве, финансова осигуреност и наличието на близки роднини и/или брачен партньор.

Според специалистите най-нещастни са хората от 30 до 35-годишна възраст. Това са годините, когато човек е най-черноглед и склонен към депресивни състояния. Тогава повечето от тях все още не са се наложили в своята кариера и тепърва се сблъскват с трудностите на семейния живот. Безгрижната младост е вече отминала, а сигурността на средната възраст още не е постигната.

Луис Волпер от Университетския колеж в Лондон, който е съавтор на идеята за изследването уточнява, че душевната хармония е възможна, само когато има наличие на гореспоменатите фактори. Той разказва, че след 45-та си годишнина постепенно хората започват да са все по-весели и оптимистично настроени, като пикът на положителните емоции идва на около 70-80 години.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен