Исландия се отказа да влиза в ЕС

Най-доброто от печата

13-03-2015, 08:04

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Страната не иска да подчини риболова си на квотите на Брюксел

Исландия се отказа от кандидатурата си да се присъедини към Европейския съюз, съобщиха от външното министерство на Рейкявик, цитирано от "Стандарт". Информацията идва в унисон с направените обещания от правителството от евроскептици, които спечелиха изборите през 2013 година.

Една от основните причини за решението на исландците е отказът страната да подчини риболова си на квотите на Брюксел.

Решението е било сведено до Литва, която е ротационен председател на ЕС, както и до Европейската комисия, от външния министър на дясноцентристкото управление Гунар Браги Свейнсон.

"Интересите на Исландия са по-добре осигурени извън ЕС", заявяват от външното министерство в сайта си. Премиерът Сигмундур Давид Гюнлаугсон припомни, че "никоя от партиите" на власт не е имала намерение да продължи работата, която би трябвало да се свърши преди присъединяването към 28-те държави членки на ЕС.

Исландия подаде молба за членство в ЕС през юли 2009 година, в началото на световната икономическа криза. До февруари 2010 година от ЕК дадоха положителен отговор на Исландия, а процедурата по приемане започна през юли същата година. Преговорите обаче влязоха в задънена улица през април 2013, когато изборите в Исландия бяха спечелени от центристката Партия на прогреса и консервативната Партия на независимостта. Преговорите с ЕС бяха замразени през май 2013 година.

Исландия е член на Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) и прилага Конвенцията от Шенген, което позволява свободно движение на хората. Това позволява на страната да изнася морския улов към сушата без тарифната бариера, въпреки че това я вкарва във "войната на скумрията" с ЕС. Откакто Исландия увеличи своята квота за улов през 2010 г., с мотива, че глобалното затопляне е накарало скумрията да мигрира на север, конфликтът не е решен, въпреки многобройните срещи. На острова изглежда немислимо да се остави Брюксел да определя исландската риболовна квота.

Шенгенското пространство стимулира друг важен отрасъл за страната - туризма, който е от решаващо значение за валутните постъпления.