Сбогуваме се с легендата Димитър Бобчев

Животът

13-03-2015, 10:48

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Доайенът на българското колоездене почина вчера

Доайенът на българското колоездене Димитър Бобчев почина на 88-годишна възраст вчера. Бургазлията, познат на всички като Бобчето, е роден на 20 септември 1926 г. Той е първият майстор на спорта сред колоездачите и почетен гражданин на Бургас.
По колоезденето Димитър Бобчев се запалил още от 14-годишна възраст. Той е откритие на най-големия ни треньор - Александър Бичев. На него дължи и успехите си. Под негово ръководство върти педали за националния отбор 11 години заедно с Милко Димов.
Носител е на общо 24 медала, 11 от които са златни. За първи път става шампион на шосе на европейското първенство в Румъния през 1951 г.
Паметни са участието му в отборното преследване на писта на олимпиадата в Хелзинки през 1952 г. и световното първенство в Дания, трите му участия в Пробега на мира Берлин-Варшава-Прага, титлата от етапа Катовице – Вроцлав. Двукратен шампион на България на шосе и бронзов медалист на бързина.
Доайенът на българското колоездене спира да се състезава през 60-те години на миналия век.
След края на активната си кариера Бобчето беше известен в Бургас и с това, че ремонтираше велосипеди и беше ненадминат майстор.
Поклонението пред Димитър Бобчев е днес, 13 март, от 11.00 ч. в църквата "Света Богородица" в Бургас.
BurgasNews изказва съболезнования към близките и приятелите на Димитър Бобчев.