Държавата решава за Класическата гимназия, отсече Рашидов

Министърът отрече да е имало протести на учители от гимназията, както и преподаватели да са подавали оставки

Министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че част от родителите на ученици в Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“ манипулират и преекспонират случващото се около преместването на училището в ремонтираната му сграда в столичния квартал „Модерно предградие“.

„Няма искам, не искам, държавата има тази материална база. Родителите доброволно записват децата си в училището, в което искат да учат. Ако не им харесва и им е далече, свободна държава сме, има много училища в София, да ги отпишат и да ги запишат другаде“, коментира още Рашидов в предаването „Здравей, България“ на Нова телевизия.

Сагата около Класическата гимназия се разви, след като беше завършен ремонта на сградата в „Модерно предградие“. Част от родителите и преподавателите не искаха гимназията да се връща там, а да остане в сградата на 13-о училище до Женския пазар.

Министърът на културата отрече да е имало протести на учители от гимназията, както и преподаватели да са подавали оставки.

Той увери, че в училището вече трети ден се водят занятия.

Рашидов подчерта, че след ремонта Класическата гимназия има красив парк, както и „страхотна материална база за развитието на децата“.

„Чудя се вашите родители защо не протестират да ви преместят студиото в центъра. И вие сигурно искате да сте до „Александър Невски“. Не е честно и почтено така. И аз искам да завърша Сорбоната, но не става“, обърна се Рашидов към водещата Ани Цолова.

Напрежението ескалира с наближаването в началото на месец март, когато Класическата гимназия трябваше да се е върнала в „Модерно предградие“, защото в противен случай усвоените за ремонта пари – 2,116 млн. лв., няма да бъдат възстановени на бюджета на министерството, което вече издаде заповед за нанасяне в обновената сграда. А миналата седмица дори имаше протести и контрапротести, организирани от двете групи.

„Сега трябва да взема правилното решение, а то е това, което повелява законът. Сложен съм там, за да изпълнявам закона. Ако тези средства ги загубя попадам под ударите на закона за безстопанственост. Ясно е, че няма да лежа в затвора, защото съм направил добро“, категоричен бе министърът на културата.