Хакери точат всеки ден стотици банкови сметки

Бум на онлайн кражби у нас

Стотици банкови сметки са атакувани от хакери всеки ден у нас. Най-често те засягат електронното банкиране, съобщава БНТ. Вирус от типа "бот нет" краде информация за потребителите и опразва сметките им за броени секунди.

 Онлайн обирите на банковите сметки с перфектен замисъл са дело на престъпни групи от Русия, Украйна и бившите съветски републики, пише БЛИЦ. Ограбваните са клиенти на български банки, използващи услугата "Електронно банкиране"

 Банковата сметка на 20-годишния Цветомир Георгиев олекнала на два пъти само за няколко седмици. Получил съобщение от банката, че карата му е блокирана заради съображения за сигурност.

 „Отидох до банката, попитах какво става и ми казаха, че някой се опитал да изтегли пари от мое име. Разблокираха ми картата, посъветваха ме да сменя ПИН кода, смених го. Когато се прибрах в интернет банкирането установих, че освен парите, които аз изтеглих, малко след това са изтеглени още една сума пари, която не съм изтеглил аз, а очевидно някой друг", разказа Цветомир Георгиев.

 

В последните седмици банковите служители забелязват активизиране на онлайн кражбите. Оказва се, че на неподозирани места в уебсайта на банката се изисква ТАН код. Така вирусът копира информацията и нарежда банков превод в трети страни.

 „Когато е заразен клиентски компютър, банката трудно би могла да разбере, че това се случва, защото все пак е на клиентския компютър - не при нея. Компютърът реално е под контрола на този вирус - и тук говоря за цялата комуникация, която преминава през компютъра. Използване и на други банкирания, на имейл", обясни Лъчезар Желев, главен експерт онлайн банкови услуги.

 Надя Петрова от “Противодействие на престъпления във финансово-кредитната система” в полицията обяснява, че хакерите създават такава мрежа, заразяват много компютри и след това продават тази мрежа в интернет. Банкова информация, лични данни, пароли, интернет банкиране, всичко това се търгува в интернет. Този, който закупи тази мрежа, може да я използва точно по този начин, посочва експертката от полицията.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен