Стотици къщи наводнени в Пловдивско

Животът

13-03-2015, 14:02

Снимка:

PlovdivUtre. архив

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Съединение и в 10 пазарджишки села са наводнени заради избила подпочвена вода

Стотици къщи, земеделски земи и улици в Община Съединение и в 10 пазарджишки села са наводнени заради избила подпочвена вода.

Кметът на Съединение Георги Руменов каза, че са наводнени над сто къщи, а вчера е отводнено и училището, съобщиха БНР и Дарик радио. Под вода са приземни етажи, избени помещения и дворове.

Хората се справят сами със ситуацията, тъй като водите избиват постоянно, след като екипите на пожарната са отводнявали вече. От снощи в Съединение непрекъснато вали, макар и слабо.

"Започнахме спешно почистване на отводнителните канали. Чистим над 10 километра съоръжения, но е много кално и тежката техника не може да работи", допълни Руменов.

По думите му, близките язовири "Точиларци", "Драгойново" и "Найдено Герово" преливат контролирано, а река Потока има достатъчно свободен обем да поеме високите води.

"За момента няма пряка опасност за хората, правим всичко възможно да предотвратим ново бедствие", допълни кметът на Съединение.

Вчера вицепремиерът Меглена Кунева и министрите Лиляна Павлова, Теменужка Петкова и Ивелина Василева бяха изслушани в НС заради снежното бедствие, блокирало страната.
Кунева съобщи, че в Министерски съвет вече са приети мерки за евентуални предстоящи наводнения във връзка с топенето на снеговете и предвид лошата метеорологична прогноза.
В тази връзка екоминистърът Ивелина Василева пък посочи, че в МОСВ ежедневно се следи състоянието на водите, а при проблем се актвира работата на 24 часовото оперативно звено, предупреждават се и всички институции.