Специална програма представя днес София Филм Фест

Ще бъде връчена Наградата на София в памет на продуцента Карл Баумгартнер - Бауми

Един ден преди връчването на наградите на 19-ия София Филм Фест в събота, на 14 март, в Зала 1 на НДК, фестивалът представя един от най-силните си дни.

Своята гала прожекция в Зала 1 на НДК от 20:00 часа ще има филмът на Фатих Акин "Раната", който разказва за една трагична година в арменската история – 1915. Творбата предлага уникална гледна точка върху историята през очите на немски режисьор от турски произход.

Специалната прожекция е част от тематичната програма на София Филм Фест „Армения, 1915“ във връзка със 100-годишнината от арменския геноцид, пише offnews.bg.

В 20:30 часа в кино "Люмиер" ще бъде връчена Наградата на София в памет на продуцента Карл Баумгартнер - Бауми, който е работил по десетки филми, придобили световна популярност като „Ъндърграунд“, „Черна котка, бял котарак“, „Раната“, „Хавър“ и др.

Наградата ще бъде приета от дъщеря му Мартина Баумгартнер. Ще бъде показан и един от последните продуцирани от Баумгартнер филми – „Чудесата“ на режисьорката Аличе Рорвахер, която и лично ще представи филма си, носител на Голямата награда на журито на фестивала в Кан, както и на номинация за „Златна палма“.

След като откри СФФ с гала прожекция, "Досието Петров" ще бъде показан за втори път пред българската публика, която ще има възможност да се срещне и с екипа на продукцията. Това ще се случи в 18:30 часа в кино "Люмиер".

В кино "Одеон" от 21:00 часа зрителите ще се срещнат със създателите на "Мираж" - режисьорът Саболч Хайду, актьорът Оршоя Тьорьок – Ийеш и съсценаристът Джим Старк.

Историята на "Мираж" разказва за чернокож футболист, който се крие от полицията заради уредени мачове, но попаднал в странни обстоятелства, по време на своите бягства, се превръща в борец за човешки права.