Парче от Марс... в столицата

Графитеносивото парченце е голямо, колкото нокът на палец

Парче от Марс се съхранява в Природонаучния музей в София. „На земята има над 61 000 метеорити и само 134 от тях са доказано от Марс. Те са откъснати под въздействието на астероиди, комети, понякога и от само себе си при вулканска дейност, от самото изригване попадат в открития Космос и падат на Земята като метеорити”, обясни уредникът на минерало-петрографския отдел Чавдар Каров, който работи в Природонаучния музей от 25 години.

Един от метеоритите стига и до България, информира Нова телевизия. Късчето от червената планета е пропътувало цели 225 милиона километра, за да стигне от Марс до Земята. Графитеносивото парченце е голямо, колкото нокът на палец. Размерите му са около 2 на 2 сантиметра. „То е намерено в пустинята Сахара, в централната част на Либия от така нареченото метеоритно поле”, разказа Каров.

Цените на такива парченца започват от 6 000 до 100 000 долара, в зависимост от големината.

Ценната проба от червената планета е подарена от Оксфордския университет на руския княз Никита Лобанов-Ростовски. Той пък го дарява на нашия музей с помощта на доцент Светослав Петрусенко, известен като откривател на единственото смарагдово находище у нас.

„Князът, моят добър приятел, е роден в България преди 80 години. С него преди години, като ученици събирахме минерали край София. Идвали сме многократно в музея", разказа доц. Петрусенко. Подареният от княза марсиански камък е в памет на академик Иван Костов - дългогодишен директор на музея. „Камъкът е едно прекрасно допълнение към всичко, което имаме от близки и далечни краища на нашия Космос", каза още Петрусенко.

С марсианския камък извънземните експонати в музея стават три. В него се съхраняват и две лунни проби, а само 40 музея в света имат това удоволствие. Едната лунна проба е от мисията на "Аполо 17" от 1972 година. Дарява ни я американският посланик Мартин Хъртс. Втората е от 1975, дарява ни я Съветският съюз. Тя е от морето на изобилието на луната.