Не правя партийни назначения, зарече се Петър Москов

Реформаторският блок също не прави такива, гарантира здравният министър

Партийни назначения не правя и няма да правя. Реформаторският блок също не прави такива. Това каза министърът на здравеопазването д-р Петър Москов по време на парламентарния контрол в отговор на депутатите от БСП Мая Манолова и Кристиан Вигенин, предаде репортер на Bulgariautre.bg.

Манолова обвини Москов, че за пръв път политическа партия в управлението "идва от улицата, от протеста и се обявява за политически коректив без партийни назначения".

Според нея Реформаторският блок се оказал най-лакомият партньор във властта, а Радан Кънев говорил с пълна уста. "Цели сектори, цели министерства вече са феодални владения на реформаторите. Говори се, че Лукарски направил повече политически назначения, отколкото е членската маса на СДС", заяви Мая Манолова.

Здравният министър Петър Москов не й остана длъжен и каза, че в 22 държавни болници до момента е имало общо пет промени в съветите на директорите. В 18 държавни болници пък са направени промени в управителите до провеждането на конкурси, каквито вече са заявени.

Москов обясни, че агресивно е сменил директора на Благоевградската държавна болница, а документацията на лечебното заведение от две седмици е със заведена преписка в прокуратурата. Москов уточни, че Лимончо и Портокалчо, които той назова от парламентарната трибуна при приемането на бюджета на Националната здравноосигурителна каса през декември, са именно от тази болница. "Защо партийно ръководство е в подкрепа директор на болница", попита от своя страна министърът.

"Аз партийни назначения не правя, няма и да правя. Реформаторският блок също не прави такива. Всеки, който прави това нещо на собствена глава, носи своята отговорност. Не спекулирайте с неща, спрямо които практиките, които вие прилагахте, изглеждат пионерство", обърна се Москов към БСП.

Според Мая Манолова, "моделът Москов" вече е налице и той се проявява в пълна сила в болницата в Смолян – там през декември уволненията били придобили характер на пандемия. "Вие чистите всички кадри, които не са свързани с вас, до крак – над 30 уволнения на чистачки, перачки, обикновен персонал, граждани, които не са свързани с партии", добави Манолова.

Депутатката каза още, че преди време Реформаторският блок са били на пост и молитва извън властта, но вместо Господ – сега виждат премиера Бойко Борисов, а вместо християндемократичните ценности – виждат власт. "Защо преяждате с власт по време на Великденските пости", попита реформаторите Мая Манолова.