Две диги пред скъсване до Катуница, преливат язовирите в община Съединение

Мисия Пловдив

13-03-2015, 16:30

Снимка:

http://news7.bg

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

Започва интензивно топене на снега, Областният кризисен щаб взема мерки

31 свлачища са активизирани в Пловдивска област, стана ясно на заседанието на Кризисния щаб, свикано от областния управител Розалин Петков. Преди час беше отворен пътя Кричим – Девин, който остана затворен повече от 24 часа, заради свлачище. Свлачище над Храбрино затвори пътя за Лилково, Бойково и Дедево. Общо броят на срутищата в община Родопи са 9, в Лъки – 12, в Куклен – 7, в  Асеновград се разчистват  2 свлачища; в Перущица – едно.
Има потенциална опасност да се скъсат 2 диги и да бъде залят мост в района на село Катуница. Това е съобщил кметът на община Садово Димитър Здравков по време на днешното заседание на Областния кризисен щаб, информират от областната администрация.

В община Съединение от снощи прелива язовир „Овчеполци“, но водата е вкарана в 2 допълнителни канала, а другите съоръжения се чистят непрекъснато. Общината е подсигурена с техника, но търси допълнително около 200 м тръби с Ф500 и Ф600, е съобщил кметът Георги Руменов.

Заради очакваните по-високи температури започна интензивно топене на снеговете в района, които на места стигат до 1.50 метра, и има опасност от повишаване на нивата на реките и язовирите. Затова областният управител Розалин Петков свика на спешно заседание Областния кризисен щаб. В него участваха директорите на пожарната, полицията, Областно пътно управление, Напоителни системи, Басейнова дирекция - Пловдив, ВиК, EVN Електроразпределение и др., както и кметовете на общините Пловдив, Марица, Родопи, Раковски, Първомай, Съединение, Брезово и Садово.

Областният управител Розалин Петков е припомнил, че по повод постъпило преди време от МОСВ искане да се установи собствеността на 78 безстопанствени язовира в цялата страна, от които 61 в Пловдивско, е установено, че в областта няма безстопанствени язовири.

Тук се намират над 260 язовира, което е около 10% от съоръженията в страната. Язовирите “Въча“ и “Кричим“ са държавна собственост, с основно предназначение производство на електроенергия. Стопанисват се от НЕК ЕАД „Язовири и каскади“ – язовирен район „Въча“. Още 16 язовира са държавна собственост и се стопанисват от „Напоителни системи“ ЕАД – клон Марица, а останалите язовири се стопанисват от общините и от 8 сдружения за напояване.

От EVN Електроразпределение съобщиха, че продължава работата по отстраняване на проблемите. Обстановката е нормална, с изключение на селата Добралък, Ситово и Лилково. В Дедево е включен агрегат, заради проблема с пътя, който пречи на аварийната група.

В края на заседанието Областният управител още веднъж благодари на военните формирования за оказаната помощ и съдействие за преодоляване на бедствената ситуация в общините Куклен и Лъки в област Пловдив.