Със схема измамници крадат пари във Фейсбук за болни деца

Блокираха банковата сметката за Анна-Мария, 26-годишна събирала пари за лечението на бургаско момиченце

След сигнала на близки на 14 годишната Анна-Мария Гепова от Бургас, е установена самоличността на жената, създала призиви за събиране на пари и банкова сметка за лечението на малката бургазлийка в банков клон в Кърджали. Това е 26 годишната З.Г. от Кърджали, която направила пълни самопризнания, съобщават от полицията.

Чрез създаването на паралелна банкова сметка на свое име, З.Г. въвела в заблуждение множество хора във фейсбук, че привеждайки пари за лечението на Анна-Мария, същите отиват в банковата сметка в Бургас. Към момента продължават действията по пълно изясняване на ситуацията от служители на ОДМВР – Кърджали, където е образувано досъдебно производство.

Отново благодарение целенасочената работа на служители от отдел „Икономическа полиция” при ОДМВР – Бургас е установена самоличността на мъж, представял се за посредник при наемането на работници във Великобритания, който чрез обяви в интернет, ползвайки наименованията на различни фирми, изисквал от кандидатите да му привеждат по банков път сума в размер на 260 паунда, представляваща такса за пътни разходи, документация и легализация на личните документи. Установено е, че парите са превеждани по сметките на трети лица, които в качеството си на посредници получавали по 10% от сумата. До момента са открити 17 човека от цяла България, които превели суми на ловкия манипулатор – това е : 30 годишния Д.Д. от Бургас. От обитаваната от него квартира, разположена в бл. 1 Б в к-с „Славейков” е иззета компютърна конфигурация, посредством която поддържал заблуждение в кандидат-работниците. По случая е образувано досъдебно производство.