Снежното бедствие: Премиерът Борисов и министър Павлова пътуват спешно към Смолян

Създадена е организация за справяне със стихията

Премиерът Бойко Борисов пътува към Смолян във връзка със тежката ситуация заради снега в региона, съобщи "24 часа".

Очаква се министър-председателят да пристигне в областната управа около 14 часа. Той ще се запознае на място с работата на областния управител и кмета по възстановяване на електрозахранването.

За Смолян пътува и регионалният министър Лиляна Павлова, която е създала организация за справяне със стихията.

Обстановката в Смолянско остава сложна. Пътищата са разчистени от снега, но топенето му продължава да създава дисконфорт на населението.

Драма има и в Пазарджишко. Там 70% от къщите в село Мало Конаре са под вода. Към района пътуват министърът на земеделието и храните Десислава Танева и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, съобщава БЛИЦ.

Пълни са и преливат, но без опасност за хората и къщите, 10 язовира - предимно малки, в областите Хасково, Кърджали и Шумен. Сняг и дъжд вали в почти цяла Южна България. Над Пампорово от сутринта има обилен снеговалеж. Този път снежната покривка не е мокра, както през последните дни. Сняг вали и в Рила.

По-рано днес кметът на Смолян, Николай Мелемов, заяви пред Радио Фокус, че обстановката в общината се нормализира. През нощта са работили машини, за да пробият път до смолянското село Мугла.

Кметът изрази надежда до три дни да успеят да стигнат до населеното място. Той допълни, че днес рано сутринта е тръгнал рак трак до там, за да достави храна и лекарства на населението, а който желае може да го ползва, за да се придвижи до града. По този начин вчера пет души са пристигнали в Смолян.

Мелемов каза още, че все още няма електрозахранване в 50 населени места в общината. До някои от тях вече са доставени генератори. Такива ще бъдат предоставени на всички, за които се очаква електрозахранването да се възстанови след повече от 2-3 дни.

"До всички населени места сме пробили, няма бедстващи хора в общината и обстановката вече се нормализира", каза Мелемов и допълни, че днес продължава разчистването на тротоарите в града.