За първи път Сърница избира кмет и местен парламент

Животът

15-03-2015, 09:14

Снимка:

bnr.bg

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Най-младата община в България отива до урните

В Сърница днес се порвеждат първите избори за кмет и общински съветници след отделянето й от Велинград като самостоятелна община от 1 януари 2015 година.

Броят на избирателите е 4 256. Създадени са пет избирателни секции, като три от тях са в град Сърница, а в селата Побит камък и Медени поляни - по една.

В изборната битка участват четири партии и една коалиция – ДПС, ГЕРБ, БСП, „Нова алтернатива“ и коалицията от партии „Реформаторски блок”.

Четирима са кандидатите за кметското място в Сърница. Състезават се досегашният кмет Мустафа Аликанов - подкрепен от ГЕРБ, Неби Бозов  - кандидат на ДПС, Кемал Байрактар – издигнат от партия „Нова Алтернатива" и Кемал Тинев от Реформаторския блок.

Бъдещият местен парламент ще има 11 общински съветници.

Максималният брой кандидати са регистрирали ГЕРБ, ДПС и Реформаторският блок, четирима са кандидатите на „Нова Алтернатива", трима са посочените от БСП.

ГЕРБ и "Нова алтернатива" са поставили за водачи на листите за съветници кандидатите за кметове - съответно Мустафа Аликанов и Кемал Байрактар. Водач на ДПС е Емин Карамолла, а на Реформаторския блок е Фатме Ардалиева. За БСП водач е Ахмед Сиджимов.

Община Сърница, област Пазарджик, е най-младата община в България. С местен референдум тя се отдели от община Велинград и е създадена с Указ 177 на президента от  22.07.2014 г. Тя е 265-та община в страната и функционира като самостоятелна от 1 януари 2015 г. В състава й влизат Сърница, обявен за град през 2003 г., и селата Медени поляни и Побит камък.