Google открива първия си офис в столицата

Към момента в България не е имало седалище на компанията, а само екип от няколко души

Интернет гигантът Google е регистрирал дъщерно дружество в България. Справка в Търговския регистър показва, че на 10-ти март е регистрирана фирмата "Гугъл България" ЕООД, като регистрацията е направена от Google International LLC в Делауеър, САЩ, която е една от другите дъщерни фирми на интернет гиганта и отговаря за неговата експанзия. Тя е и едноличен собственик на дружеството, съобщава "Дневник".

От документите става ясно, че първоначалният капитал на компанията е 100 хил. лева. В тях е записано, че основна дейност на фирмата е всичко разрешено от закона, при условие, че ако се изисква допълнително разрешение или лиценз, компанията ще кандидатства за такова. Компанията ще може да се изписва и като Google Bulgaria EOOD.

За управител е посочен Греъм Лоу. Той е финансов директор в европейската централа на Google в Ирландия и отговаря за региона Европа, Близкия Изток и Африка.

Американският технологичен гигант Google отваря ще има и офис у нас. Адресът на централния офис на фирмата е на бул. "Цар Освободител" в столицата. Към момента у нас не е имало седалище на Google, а само екип от няколко души, а основната дейност за Европейския съюз (ЕС) минава през други държави.

В. "Преса" цитира неофициална информация, според която компанията може да участва в бъдещия "София тех парк", който се строи на бул. "Цариградско шосе" в София. "Надяваме се да има новини около "Гугъл", но все още е рано", коментира пред изданието изпълнителният директор на "София тех парк" Елица Панайотова.

До момента Google нямаше сериозно представителство у нас, като компанията ръководи голяма част от дейността си тук от разстояние от европейската си централа в Ирландия. Въпреки това тя е сред активните ментори на немалко български технологични стартъпи, като нейни служители редовно посещават и местните предприемачески конференции. Интернет гигантът предпочита да стои извън медийното внимание по отношение тази си дейност.