1000 къщи са наводнени в Мало Конаре

Животът

15-03-2015, 13:15

Снимка:

bnr.bg

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

3 багера почистват канала, наводнил къщите в Мало Конаре

В тиня са всички избени помещения и приземни етажи

Вероятно до хиляда стига броят на наводнените къщи в пазарджишкото село Мало Конаре. Пострадали са 70 – 80 % от къщите в цялото село. Изключение има само в южната част, където някои от къщите са на по – високо. 

Това съобщи пред Радио Пловдив кметът Димчо Караиванов, уточнявайки, че подпочвените води са достигнали един метър от нивото на почвата на кота нула. Наводнени са всички избени помещения и приземни етажи, които са изкопани на повече от метър в земята. На повърхността на почвата вода видимо няма никъде, но това са подпочвени води – допълни Димчо Караиванов.

Екипи на "Напоителни системи" вече са почистили двата отводнителни канала, минаващи през и край Мало Конаре, които трябва да поемат част от подпочвените води. 

На този етап обаче е спряно изпомпването, тъй като подпочвените води много бързо избиват отново и пълнят избенте помещения. Това са хиляди декари подпочвени води, образуващи огромен кладенец и колкото повече се изпомпва, толкова повече вода извира – обясни кметът и допълни, че мощността на помпите не стига за изпомпване на извиращата вода. 

Ще търсим помощта на екипите на пожарната, едва когато водата спадне до 5 – 10 сантиметра – каза кметът Димчо Караиванов, цитирайки уговорката с комисар Иван Панайотов, шеф на Областната дирекция «Пожарна безопасност и защита на населението» в Пазарджик. Чакаме слънце и хубаво време, за да може водата да се оттече. Просто нищо не можем да направим повече – категоричен е кметът на Мало Конаре.