Десетина селища в Смолянско вече са захранени с агрегати

Животът

15-03-2015, 13:59

Снимка:

bnr.bg

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Селищата без ток в областта вече са под 70

Обстановката в Смолянска област се нормализира и все по-малко сигнали постъпват на тел 112. През изминалата нощ има само един сигнал за пожар, на който е реагирано веднага. 

Продължава работата по възстановяване на електрозахранването и разширяване на пътища в планинския регион. Над 10 населени места веча са захранени с агрегат, съобщи директорът на пожарната в Смолян Красимир Шотаров:

По отношение на операциите, които се извършват през днешния ден, основно сме насочили усилията в община Баните и то към село Загражден, село Рибен дол и махалички, които са по една-две къщи, за да достигнем и до тях. Надявам се, че в края на деня няма да има човек или населено място , което да не е достигнато.

По информация на областния управител Недялко Славов населените места без електрозахранване са вече под 70. В община Смолян е най-тежка ситуацията откъм липса на ток по Ардинското корито, тъй като в този район има много нападали дървета. Село Смилян е вече захранено с ток и екипите продължават нататък. Славов заяви, че пътят към смолянското село Сивино също е пробит, ще се информират от какво имат нужда жителите там и ще им бъде доставено това, което им е необходимо. По неговите думи има пълна мобилизация на екипите на електродружеството, като само в Смолян работят 120 души.  

Почти е овладяна обстановката и в община Мадан, в която има 44 населени места, а пътната им мрежа е 260 км, допълва кметът Фахри Молайсенов:

8 селища останаха без ток. Най-голямото Върбина, Студена, Боровина, Шаренска, Мъглища, Крайна, но нещата вървят добре. Работят много екипи. Надявам се до утре вечер ще се оправим с всички населени места с тока. Пътните артерии навсякъде са пробити вече. Работят булдозери. Надявам се до края на утрешния ден вече да са почистени и разширени всички пътища, направени проходими и достъпни с леки коли, да не са само с уазки и джипове. Влизаме в крак лека-полека. 

 

Кметът посочи, че знае за започналата дарителска акция за бедстващите от жителите на варненския квартал "Аспарухово":

Получихме обаждане преди два дена от "Аспарухово". Там са си учредили една организация, хората там са получавали помощ, както от нас, така и от други населени места, когато те бедстваха. Те искат да върнат жеста по същия начин. Събират хранителни продукти, закупили са един-два агрегата, които искат да ги дарят на общината, много сме благодарни, защото наистина в това време се вижда кои са, хората трябва да си помагане, наистина това е много важно.