Левски с най-срамното си класиране в „А“ група

Спорт

15-03-2015, 17:46

Снимка:

LAP.bg

Автор:

sportonline.bg

Всичко от Автора

"Сините" записаха антирекорд

Левски ще запише през тази година най-слабото си класиране в „А” група в своята история. „Сините” останаха извън първата шестица на тазгодишния шампионат, което значи, че оттук до края в най-добрия случай могат да завършат на седмата позиция.

И така година след вековния си юбилей Левски ще отбележи най-черното си петно в родното първенство. Началото на „А” група е поставено през сезон 1948 г. Оттогава шампионатът се провежда в настоящия му формат, при който отборите играят всеки срещу всеки. Преди това те играят на елиминационен принцип, като изключение правят само сезоните между 1937 и 1940 г., когато е сформирана Национална футболна дивизия, която също е на принципа всеки срещу всеки и излъчва шампиона на България. Официално първият сезон на „А” група, прекръствана през годините на АРФГ и АПФГ, обаче е поставено през сезон 1948/1949.

И от 1948 година досега Левски никога не е записвал толкова слабо класиране, колкото през 2015-а. Три са случаите, в които „сините” са завършвали на 6-о място, но никога по-надолу в „А” група. Това се случва през 1963-та, 1991-ва и 1998 година.

Успокоението за Левски е все пак е, че във въпросната Национална футболна дивизия отборът все пак веднъж завършва на 7-а позиция през 1938-а. Прези идните месеци ще разберем дали настоящият състав ще успее да „подобри” и това постижение.

 

Източник: sportonline.bg