Пролетта в Пловдив идва с Бал в операта

Пловдив Лайф

16-03-2015, 11:57

Снимка:

State opera Plovdiv

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

Мистерията на българските гласове, Орлин Горанов и Еделина Кънева ще радват меломаните в събота

Музикален маратон готвят в Пловдивската опера за Първа пролет. След новогодишния оперен празник в края на 2014,  Домът на културата отново ще се огласи от любими изпълнители. За  21 март, събота, са предвидени двата основни концерта, включени в програмата.

Световноизвестната формация "Мистерията на българските гласове" ще се качи на сцената в 18:30 часа заедно със симфоничния оркестър на Пловдивска опера. Женският народен хор към БНР с диригент професор Дора Христова отдавна се е превърнал в една от емблемите на българската национална идентичност. Певиците са изнесли повече от 1250 концерта в едни от най-престижните концертни зали на Европа, Азия, Америка и Африка. През 1990 година хорът е удостоен с голямата американска награда за музика "Грами", два пъти е носител на наградата "Кристална лира", номиниран е от Международната федерация на хоровете за културен посланик в страните от Европейския съюз.  В концертната програма са включени и симфонични произведения от български автори като "Рапсодия Вардар" от Панчо Владигеров.

Орлин Горанов и Еделина Кънева ще са солисти на втория концерт с шедьоври от опери и мюзикъли от 20:30 часа. Изпълнителите са сред малкото звезди в България, които с лекота и съвършенство преминават в различните жанрове. За двамата няма тайни нито в попмузиката и джаза, нито в операта и мюзикъла. Еделина и Орлин признават, че ги свързва не само страстта към изкуството, но и свободният дух на артиста.

Амбицията на Държавна опера Пловдив е да превърне в обществена и културна традиция събитието "Бал в операта" по примера на големите оперни театри в Европа. Предвиждат се по четири бала всяка година. Билети за Пролетния бал в операта с концерти на "Мистерията на българските гласове" и на Орлин Горанов и Еделина Кънева се продават на касата на Концертна зала.