Илиан Илиев: Прекарах 5 невероятни години там

Спорт

16-03-2015, 14:56

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Двама от Берое в идеалния отбор на 22-ия кръг

Бях в Стара Загора в тежкия период, когато преминахме през тежък катарзис, бяхме в много тежък период, изхвърлиха ни от групата, но се върнахме по силни

Илиан Илиев бе част от изчезващите вече футболисти, носещи в себе си въображение, интелект, фантазия, романтика, финес. Той завинаги ще остане в сърцата на "сините" фенове с онази странична ножица дала началото на историческото 7:1 над ЦСКА.Илиан е трикратен шампион с Левски и двукратен носител на купата с легендарния отбор на Георги Василев-Гочето. Участник е на Световното първенство във Франция през 1998 година, а освен това е носил и фланелката на европейски гранд като Бенфика.
Бил е треньор на родния си клуб Черно море, след което преминава през Берое, Левски, а в момента работи в Интерклубе Лунда от Ангола. Илиан Илиев има какво да каже за пребогатата си кариера на футболист и треньор, и именно за това Gol.bg направи интервю с него.

Варненецът говори за работата си в Ангола, за нивото на футбола там, за родните ни национали и "А" група, както и за голямата си болка - Левски и отстраняването му по-твърде груб начин от клуба през 2013 година.

- Г-н Илиев, ще ни разкажете ли повече за футбола в Ангола?
- Първенството тук се състои от 16 отбора, провежда се пролетесен (февруари-ноември), имаме право на 5 чужденци, но в нашия отбор имаме само двама. Отборите се стремят да играят техничен и атакуващ футбол, но има пропуски в тактическата дисциплина. Футболистите са изпълнителни, работят добре, има трудности като навсякъде, в смисъл че всички разбират от футбол и искат да дават акъл, но успяваме да се справяме с тези ситуации.

- Има ли шанс да вземете българин в Интерклубе Лунда?
- Много трудно е да се вземе европеец в Африка, тъй като е много трудна адаптацията към атмосферните условия. Температурите и влажността са високи и тук например 35 градуса, не са 35 градуса като в Европа, а се усещат много по високи.

- Вече пробвахте ли някоя по-нестандартна храна от местното меню?
- С храната нямаме проблеми, Ангола е била португалска колония и храната е като в Португалия, в смисъл почти като у нас.

- Какво най-много ви допада от живота в Ангола и с кое не можете да свикнете?
- Нямаме проблеми с адаптацията, макар че ни липсват близките и приятелите, може би единственото нещо с което не можем да свикнем, са задръстванията. Но Луанда е 7 милионен град и е вече свикнахме да изминаваме в определени дни 15 километра до базата ни за 2 часа. Допада ни това, че хората са добродушни и ни приемат добре. Има молове като в Европа и прекарваме доста време там. Устроени сме добре, не ни липсва нищо от битова гледна точка.

- Имате ли планове отново да работите у нас?
- Не съм мислил, имаме договор до декември, но след това което се случи в Левски, предпочитам да съм в чужбина, защото поне тук, хората те оставят да работиш, оценяват те само според работата ти, а не не с това, на кой си човек и на кои журналисти си фаворит.

- Най-красивият гол в кариерата ви при 7:1 срещу ЦСКА ли е? Разписахте се с уникална ножица.
- Да, хубав гол, но имам и по красив гол с екипа на Бенфика, когато вкарах с класическа задна ножица, Срещу ЦСКА беше със странична. Но това е минало и сега сме от другата страна на "барикадата".

- Говори се, че преди да отидете в Левски сте имал предварителен договор с ЦСКА.Така ли е наистина?
- Никога съм нямал предварителен договор с ЦСКА, макар че имаше интерес от Вальо Михов преди да подпиша с Левски, и след първата ми година в Левски от г-н Калпакчиев, който тогава бе шеф на ЦСКА.

- Съжалявате ли, че избрахте Левски?
- Не, като футболист прекарах страхотни моменти с екипа на Левски, Левски ми даде много като развитие в моята кариера, но и аз като футболист дадох много на Левски, както много други футболисти. Но си оставам черноморец, защото това е моят клуб, нещо което много хора не можаха да приемат, когато бях треньор там.

- Какво мислите за Николай Митов? Предаде ли ви, след като си тръгнахте от Левски през 2013?
- Не, не мисля че ме е предал. Ако се поставиш на негово място, нещата са кристално ясни-предлагат ти да поемеш Левски, 8 кръга (Етър бяха се отказали) преди края, имаш 5 домакинства, 3 гостувания и си на 2 точки от Лудогорец, на полуфинал си за купата срещу Локо (Сф), другия полуфинал е Берое-Славия. Нормално е всеки човек да си опита късмета да влезе в историята. Пожелавам му късмет в професията за в бъдеще.

- Обиден ли сте на някого в клуба?
- Мина доста време, но горчилката остава, единственно исках да ме оставят да завърша първенството и щях сам да си тръгна. Може отбора при мен да е имал и лоши мачове, но аз започнах от нулата и само за 7-8 месеца не може да се изгради отбор и стил, но най важното беше, че имахме резултати. Но като погледна представянето на отбора след мен, мисля че шефовете трябва да се сърдят на себе си, че послушаха Гугутката и сие, за да ме освободят.

- При вас Левски се бореше за дубъл, а сега има реален шанс да изпадне от първата шестица. Защо? (интервюто е направено преди мачовете между Левски и Марек и ЦСКА и Ботев, за това присъства тук този въпрос).
- Ден преди да се тръгна, фенклубът на Левски излезе с декларация, че не искат тенекиени купи и титли (титла и купа можех да спечеля), а искат си техния Левски. Предполагам, че искат това, което е Левски в момента, защото сега има безрезервна подкрепа към отбора, за разлика от периода, в който аз бях треньор. А и като треньор на Левски трябваше да получа подкрепа от сините журналисти, но стана обратното. Бях атакуван и критикуван неградивно именно от тях и то на личностна основа.

- Какво ще кажете за настоящия тандем на „Герена“ - Георги Иванов и Стойчо Стоев?
-Тук е момента да кажа, че още по моето време в Левски забелязах една тенденция в България, където да си треньор на някой от грандовете, последната грижа е да си компетентен и ерудиран и да уважаваш противника. Важното е да целуваш емблемата, да плюеш по вечния враг и да казваш че от малък си израстнал със синята (червената) идея. Ако не, си обречен на неподкрепа от феновете и те обявяват за мекушав и немъжкар. Не визирам Стойчо Стоев, напротив, пожелавам му успех..

- Нямаше ли Димитър Димитров да бъде по-удачен вариант за треньор?
- Мисля че Херо ако искаше да е треньор, трябваше да поеме отбора веднага, независимо от риска, след това беше ясно че втората покана от спортния директор на Левски към Херо беше само за пред хората.

- Няма как да не ви попитаме и за Берое. Следите ли представянето на отбора?
-Нормално е да следя. Все пак прекарах 5 невероятни години там. Бях в Берое в тежкия период, когато преминахме през тежък катарзис, бяхме в много тежък период, изхвърлиха ни от групата, но се върнахме по силни. Тренирахме по селата, но взехме купата, играхме в евротурнирите. Когато отбора вече беше финансово осигурен и с бъдеще, реших да отида в Левски. Но нито за секунда не съжалявам за това което преживях тези 5 години, напротив. А и аз бях човека, който взе Хубчев като спортен директор в Берое, когато бях треньор.

- Според вас какво трябва да се направи, за да може футболът ни да тръгне нагоре? Одобрявате ли разделението на първенството, на първа и втора шестица? Ще повиши ли нивото?
- Мисля че е добра. Може би 10 отбор, с 2 изпадащи ще е по интригуваща.

- Какво смятате за цялостното представяне на националния ни отбор. Имаше треньорска рокада, преди това спад в резултатите. Дали може да стане чудото и да се класираме на еврофиналите?
- Дано, пожелавам успех на Петев.

- Докато сте били треньор на Левски предлагали ли са ви някое голямо име в напреднала възраст, тогава отборът бе в по-добро финансово състояние от сегашното, като че ли?
- Не са ми предлагали голямо име, а и не знам защо се носят митове за финансовото състояние на Левски, когато аз бях треньор. Може би всичко дойде от един комплексиран журналист от „Тема спорт“, който проми мозъците на хората с лъжи и спекулации. Което беше жалко, за него като "човек".

- Имало ли е запитване от български клубове към ваши играчи и има ли изобщо възможност да бъде постигнат такъв трансфер - анголец в български клуб.
- Не, нямало е запитване от български клуб към мои футболисти, но мисля че с изключение на Лудогорец, добрите ни футболисти не може да си ги позволи друг български отбор.

- Със сигурност следите европейския футбол - кой е вашият фаворит за спечелването на Шампионската лига?
- Да, гледаме всички мачове почти. Макар че съм за Реал, мисля че Барса ще спечелят ШЛ.

- Мнението ви за Лудогорец? Има ли кой да ги спре през този сезон?
-Мисля, че те малко позакъсняха с освежаването на отбора. Просто има моменти в които отбор който печели всичко се пренасища от успехи и няма стимул. За това голмите отбори всяка година вземат 2-3 качествени играчи за да повишат конкуренцията. А в Лудогорец се взимат нови играчи, но за резерви и титулярите нямат истинска конкуренция.

- Добре ли е за българския футбол да се идолизира румънеца Моци, както стана при геройските му изпълнения срещу Стяуа?
- Трябва да му се отдаде заслуженото в мача със Стяуа, направи много за българския футбол и заслужава уважение. Но трябва да защитава всеки ден името си като чужденец, както примерно ние го правим в чужбина, защото никой не живее на стари лаври.