Ще помогнем на служителите от „Видахим” да не останат без работа, увери министър Петкова

Политика

16-03-2015, 14:59

Снимка:

novatv.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Възможно е част от работниците да запазят работните си места, според министъра на енергетиката

Диалогът, който проведохме при срещата си с ръководството на „Видахим” АД и работниците, бе изключително откровен, като ги запознах с промените в Закона за енергетиката, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова във Видин, съобщи Фокус.

Тя посочи, че промените са насочени към това да бъде свит дефицитът към НЕК, като една от промените е точно тази – от енергийния микс да бъдат извадени топлоелектрическите централи, които не произвеждат ток по високо ефективен и комбиниран начин.

„В разговора стана ясно, че спазвайки тази разпоредба на закона, тъй като основното производство, което трябва да реализира „Видахим”, не е на нивото и не е в обемите, в което трябва да имат комбинирано производство на ел. енергия, това е довело до невъзможност да спазят изискването на закона и са заявили намерение да съкратят около 300 работници от дружеството”, обясни министърът.

„В диалога, който проведохме обсъдихме различни възможности за това какво би могло да се направи оттук нататък, за да може по-малка част от тези 300 работници да бъдат съкратени. Държавата ще ангажира целия си ресурс и ще помогне по някакъв начин да се случат и 300 семейства да не останат без работа”, увери министър Теменужка Петкова.

Тя посочи, че е обсъдена възможността към края на април, когато ще се състои търг на ЕСО за студен резерв, „Видахим” да участва в него и ако го спечели, да генерира приходи за в бъдеще, които ще позволят част от работниците да запазят работните си места.

„Държавата всъщност няма вина за това, което се случва. Напротив – държавата ще помогне с каквото е необходимо тези хора да запазят работните си места и „Видахим” да я има”, категорична бе министър Петкова.