Русенски талант свири на рояла на сър Елтън Джон

На гала концерта на лауреатите от Международния конкурс по пиано „Гранд Прайз Виртуозо“

3-годишният русенски пианист Николай Димитров имаше уникалния шанс да свири на червения роял на сър Елтън Джон.

Това стана по време на гала концерта по награждаването на лауреатите от Международния конкурс по пиано „Гранд Прайз Виртуозо“ в Лондон в „Роял Албърт Хол“, в който талантливият русенец взе участие като носител на първа награда във възрастовата група от 13 до 15 години. На инструмента на именития британец, българският талант изпълни Импромптю на Шопен.

Ден по-рано, Българският културен институт в Лондон организира първия самостоятелен концерт на Николай Димитров. Събитието предизвика огромен интерес и събра над 150 почитатели на джаза и класическата музика, предимно чужденци. Заради големия брой зрители се наложи да бъдат отворени и трите зали на посолството. Пред тях Николай представи комбинация от класическа музика и джаз. В първата част на концерта прозвучаха произведения на Бах, Шопен, Шуман и Панчо Владигеров. Голямата изненада за събралите се чужденци и българи дойде във втората част на концерта. Младият музикален талант представи творби от Джоузеф Козма, джаз импровизации и подари като бис на възторжената публика популярното джаз парче „Fly me to The Moon“. Николай посвети лондонския си дебют на 55-ата годишнина на Училището по изкуствата в Русе.

След концерта се състоя и дискусия с участието на младия лауреат и неговата преподавателка Даниела Кюркчиева. Публиката зададе въпроси относно музикалните предпочитания на Николай Димитров, неговите приоритети и вкусове. В последващите коментари, посетителите на концерта изразиха своето много силно впечатление от великолепното изпълнение на младия пианист и добрата организация и гостоприемство от страна на БКИ Лондон. „Огромният талант, невероятното чувство за хумор и интелект на този млад човек са наистина впечатляващи“, заяви след концерта Джеси Харингтън, продуцент в лондонска агенция за млади таланти.

Изявите на Николай и клавирния му педагог Даниела Кюркчиева в Лондон станаха възможни благодарение на подкрепата на фондация „Русе-град на свободния дух“, която припозна пианиста като едно от „Лицата на Русе“. Докато младият музикант беше в Лондон пристигна и вестта, че е включен в окончателния списък на изявените деца на България от Клуб 2014 на фондация „Димитър Бербатов“.